Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Airbnb cedeix a la pressió de l'Ajuntament de Barcelona i retira 1.036 pisos turístics sense llicència

Placa per identificar un dels 72 pisos turístics amb llicència de la Barceloneta

Sergi Franch

La guerra oberta entre l'Ajuntament de Barcelona i Airbnb ja compta amb un primer resultat de baixes. Després de la reunió mantinguda per l'Ajuntament amb els responsables d'Airbnb el passat mes 12 de juliol, la plataforma ha eliminat de la seva web 1.036 pisos sense llicència. Aquests pisos formen part del llistat que l'Ajuntament va lliurar a Airbnb després que manifestés la seva voluntat de complir amb la normativa. Després del mes de termini donat per l'Ajuntament, Airbnb ha complert.

La mateixa alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es va mostrar cautelosa respecte la voluntat de la plataforma: “ara cal que compleixin”, avisava. Per ara es treballa, segons assenyalen fonts municipals, per “trobar els mecanismes que permetin retirar de forma ràpida qualsevol pis sense llicència”. Així, l'Ajuntament queda a partir d'aquest moment com a vigilant de que a la web només s'ofereixin aquells allotjaments que comptin amb llicència turística i s'indiqui el número de registre costat de l'anunci. 

Des del juliol de 2016, quan es va posar en marxa el pla de xoc per a la lluita contra l'allotjament turístic il·legal, l'Ajuntament ha imposat 6.197 expedients disciplinaris dels quals 3.473 són sancionadors. També, s'han dictat 2.332 ordres de cessament a pisos que no comptaven amb llicència. D'aquests, 744 han acatat l'ordre i s'ha procedit al precinte de 145 allotjaments il·legals. 

Des de juliol de 2016, l'Ajuntament ha rebut 3.059 queixes i reclamacions a través d'una pàgina web específica on es pot consultar les adreces de pisos amb llicència i informar a l'Ajuntament en cas de possibles irregularitats. A més, s'han rebut 1.116 trucades als telèfons gratuïts habilitats. 

Amb els resultats a la mà, l'Ajuntament recorda l'augment de l'equip de 150 inspectors i visualitzadors que segueixen la pista als possibles allotjaments turístics sense llicència. Però també defensa que la persecució de l'allotjament turístic il·legal “no es concebi com un pla estacional sinó com una eina estructural que s'utilitzi tot l'any”. Asseguren que gairebé s'ha triplicat des de juliol de l'any passat respecte als dos anys i mig que van des de 2014.

Les multes sobre els allotjaments que operen sense llicència poden arribar als 60.000 euros. En el cas de reiteració, aquestes sancions poden arribar als 600.000 euros com la que ha recorregut Airbnb després d'anunciar repetidament pisos turístics sense llicència.

Etiquetas
stats