Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Can Vallerià celebra la primavera en vers

Can Vallerià, a Premià de Dalt, celebra la segona edició de la 'Festa del Hanami. Poesia a la primavera'

Oriol Puig

Premià de Dalt —

Observar i admirar la bellesa de les flors. Tan agradable com la mateixa primavera, que amb ella porta el bon temps i fa florir els cirerers. “Veure flors”, o Hanami, és la tradició que porta a tots els japonesos a esperar cada any l'època de la florida; amb ella, la celebració de l'arribada del bon temps es tradueix en un agradable pícnic en família, amics o companys de treball en camps i parcs, sota un càlid resguard en forma de pètals de color blanc i rosa. A Can Vallerià, a Premià de Dalt, la primavera la porten les pruneres. No és al Japó, però també celebren l'arribada del temps en què la vida es manifesta amb tot l'esplendor. Contemplen diàriament durant unes setmanes com floreixen les pruneres i el nectariner. És la seva Festa del Hanami particular, i la volen compartir amb tothom qui ho desitgi escoltant poesia amb alguns dels millors poetes catalans d'avui.

Com la primavera, la poesia catalana és ben viva. La primera cosa que es fa evident és la diversitat i vitalitat insòlita del panorama poètic. Per començar els poetes dibuixen un arc cronològic que va de poetes sèniors fins a poetes júniors. És, justament, aquesta forquilla cronològica que permetrà reunir diumenge 9, a partir de les 12:30, a Can Vallerià noms com Marta Pessarrodona, Jordi Llavina, Ester Xargay i Maria Carme Arnau Orts (guanyadora del Premi Marià Manent 2016). Que Can Vallerià i, per extensió, Premià de Dalt, reuneixi aquests poetes no és casual. Aquest poble del Maresme tenia als anys setanta una població jove, culturalment inquieta i preocupada pel context polític del final del franquisme. Amb el lideratge de l’escriptor, professor i activista Valerià Pujol es va posar en marxa el moviment de la Font del Cargol en el qual conflueixen autors del Maresme com Rafael Vallbona, Pep Bras, Martí Rosselló, Maria Antònia Grau, Jordi Bilbeny, Ventura Ametller o Teresa d’Arenys, entre d’altres.

De la Font del Cargol van néixer les Jornades Poètiques del Maresme, els Fulls literaris i la col·lecció de llibres, així com la Nova antologia de poetes del Maresme, punt de referència del que s’escrivia a la comarca en aquells temps de represa de la llengua i la cultura catalanes. Amb el recital Poetes sota la lluna, que se celebra a l’estiu, i la Festa del Hanami. Poesia a la primavera, Can Vallerià recorda aquell moviment cultural de referència. Segueixen així una de les facetes incansables d’en Valerià Pujol quan pretenia animar i promoure la jove creació literària al Maresme. Per això, a finals dels anys setanta, va impulsar el Grup de Lletres del Taller Obert d’Expressió, editor de la revista La Font del Cargol, que un any després (1979) es va convertir en la col·lecció Quaderns de la Font del Cargol. Entre 1979 i 1984 el grup va editar vint-i-cinc llibres, principalment d’autors de la comarca, i va obtenir notorietat en el panorama literari català. Ara, membres del grup han decidit refundar el segell a recer de Can Vallerià, art, comunicació i territori, la plataforma d’activitats culturals que empeny la família d’en Valerià Pujol des de fa més d’un any. Així, els Quaderns de la Font del Cargol han tornat a les llibreries i esperem que per molts anys.

Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Etiquetas
stats