Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo y sus barones chocan sobre la muerte del procés tras el fiasco independentista
Antonio Maíllo toma el relevo de Garzón con el reto de cohesionar Izquierda Unida
Opinión - Ir al grano. Por Rosa María Artal
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

El vot ponderat i el canvi d’opinió de tres delegats tomba l’oposició al preacord de Panrico

Treballadors de Panrico manifestant-se front al Parlament de Catalunya / EFE

Tomeu Ferrer

Barcelona —

El desenllaç del conflicte de Panrico ha deixat glaçats molts dels treballadors. El preacord, que suposa 745 acomiadaments, una rebaixa del 18% del salari dels operaris que es quedin i unes indemnitzacions de 25 dies per any treballat amb un màxim de 14 mensualitats, ha estat firmat per la majoria dels representants de la comissió negociadora, 9 dels 13 possibles, malgrat que en les assemblees el resultat de les votacions va ser contrari al pla.

Els treballadors de la planta de Santa Perpètua de la Mogoda han liderat la protesta. Potser per aquest motiu aquesta plantilla és la més perjudicada pel pla de reestructuració que acaba de ser firmat. La contundència de la negativa ha pesat a les urnes, però sembla que no ho ha fet prou com per tombar la balança contra el pla empresarial.

Però vet aquí que la clau de volta de tot plegat està en la ponderació del vot pactada a l’inici del conflicte entre totes les forces sindicals. Segons aquest repartiment, les fàbriques amb menys treballadors tenien un plus de representació sindical respecte a les fàbriques amb més plantilla.

Dels 13 representants laborals a la taula negociadora, 7 corresponien a UGT, sindicat que va decidir ja fa temps el pacte com a via de solució del conflicte. Els altres sis representants eren de CCOO que, especialment a Catalunya, es negaven a acceptar un pla laboralment tant dur com el dibuixat per l’empresa.

Fonts de la negociació expliquen que el procés estava d’antuvi molt dividit, perquè malgrat la majoria relativa dels vots d’UGT, els representants de la planta de Múrcia, actualment tancada a causa d’un incendi, havien manifestat que votarien en contra. Per tant, de 13 vots possibles, 6 d’UGT es perfilaven com a favorables. I 6 de CCOO, més la representació murciana, 7, votarien en contra.

Canvi d'opinió

Finalment, tres representants de CCOO, de les fàbriques de Valladolid i Sevilla, van decidir unir-se al bloc favorable al preacord argumentant que a les seves plantes la majoria dels treballadors havien votat en aquest sentit. Per tant, 6 vots d’UGT més 3 de CCOO han donat la majoria al preacord.

Fonts de Comissions Obreres han manifestat la seva intenció d’aplicar mesures disciplinàries a aquests representants, “per no haver mantingut allò que es va decidir”.

A Santa Perpètua CCOO va convocar el 26 al vespre una assemblea per decidir noves mesures. Sigui com sigui, des de la federació d’alimentació d’aquest sindicat s’ha comunicat que s’iniciaran actuacions legals per entendre que “s’han vulnerat drets fonamentals”. Tot i que les fonts no han volgut donar més detalls, diversos treballadors consultats esmenten la paraula coaccions en el procés que va de la primera a la segona votació d’aquest conflicte.

A tot això, l’empresa ha arribat a un acord amb els treballadors autònoms que fan el repartiment dels productes de brioixeria de la marca. El pacte suposa reduir a 300 les baixes d’aquests treballadors respecte als 500 inicials. Els que quedin tindran una rebaixa de salaris del 15%.

A més, l’empresa ha desactivat l’aturada del repartiment dels seus productes amb el pagament linial de 600 euros a cada treballador autònom.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats