Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

CiU busca socis per aprovar els pressupostos de 2015

El president Mas, d'esquena, durant la seva intervenció en la sessió de control

Arturo Puente

Barcelona —

La ruptura del pacte de legislatura amb Esquerra a compte del pla alternatiu per al 9-N comença a passar factura al Govern de CiU. En dates en què ja s'hauria d'haver presentat el projecte de pressupostos, la federació nacionalista s'ha quedat sense socis parlamentaris per tirar endavant els comptes del 2015. Malgrat això, el president Artur Mas va anunciar aquest dimarts que els presentarà abans de final de any encara que no compti amb el suport d'ERC. “Hi ha en joc algunes coses importants en aquests pressupostos”, ha assegurat Mas.

El missatge del Govern és que l'única manera de tornar-los la paga als funcionaris és amb uns nous comptes. Una pròrroga pressupostària implicaria de fet una retallada per complir amb el nou objectiu de dèficit per al 2015, del 0,7%, tres dècimes per sota del d'aquest any. Amb aquest argument, Mas ha convidat els grups de l'oposició a validar els comptes que presenti per blindar que els funcionaris recuperin el seu salari complet i deixar sense efecte la reducció del 15% de sou i jornada als empleats interins.

Les raons de CiU no han convençut els republicans, que no estan disposats a tornar a aprovar uns pressupostos com van fer en l'anterior exercici. Així ho va assegurar Oriol Junqueras, que va recordar que l'any passat ja van advertir que serien els últims pressupostos autonòmics que donaven suport. “Els pròxims comptes han de ser les d'un Estat independent”, va concloure el líder independentista durant la sessió del control.

Pere Aragonès, diputat d'Esquerra encarregat de l'àrea d'economia, ja havia avançat la posició del seu grup dimarts, tot i que va obrir la porta a donar suport a una pròrroga pressupostària a canvi de l'avançament electoral. La fórmula que proposa Esquerra és la de revalidar comptes de 2014 amb modificacions tant en els ingressos com en les despeses per recuperar així la paga extra dels funcionaris.

Per complir amb el seu compromís de tenir uns comptes nous dins de l'any, el Govern ha d'enviar el projecte al Consell Econòmic i Social perquè elabori l'informe preceptiu i començar el tràmit parlamentari, que inclou el seu pas per la comissió d'economia i la negociació esmenes. Després d'això, el projecte arribaria al ple, on CiU necessita com a mínim un soci perquè sigui aprovat.

El PSC ha tornat a oferir la seva mà a CiU per acabar la legislatura, un pla que també avala el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida. No obstant això el president ha condicionat negociar els pressupostos amb el PSC a que aquests s'impliquin amb el procés participatiu del 9-N “ara que ha quedat clar que no és un referèndum”. “Si vostès estan en el 9 de novembre, segur que de tota la resta de coses serà més fàcil parlar”, va convidar Mas a Iceta.

Etiquetas
stats