Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

Ciutadans busca un acord d'investidura alternatiu a l'independentisme

Arrimadas planteja un "acord de mínims" amb els del 'no' per liderar l'oposició

Arturo Puente

Les eleccions catalanes de diumenge passat van atorgar a Junts pel Sí 62 escons, 10 a la CUP 63 a la resta de partits. Amb aquesta aritmètica, si la CUP s'abstingués, un candidat alternatiu podria convertir-se en president amb els vots de Ciutadans, PSC, PP i Catalunya Sí que es Pot. La carambola és remota, ja que tant el PSC com la marca de Podem són poc partidaris de donar suport a la formació taronja, però Ciutadans ha llançat aquest dimarts el missatge que per ells no quedarà, enviant una proposta amb 10 punts programàtics a totes les formacions.

En el decàleg del partit d'Inés Arrimadas, que va ser un dels triomfadors de la nit a l'aconseguir els 25 escons, el primer punt és “eliminar les partides pressupostàries dirigides a fomentar el separatisme”. Els següents tres són punts sobre regeneració, com lluitar contra la corrupció, millorar la transparència o fer una Llei Electoral proporcional i amb llistes obertes. El document continua amb propostes destinades a fomentar l'ocupació dels col·lectius amb dificultats, recuperar les inversions socials, eliminar la immersió lingüística en català, garantir la gratuïtat de llibres de text i llars d'infants, reduir els impostos a les classes mitjanes i treballadores, a més de “treballar per la unió i la convivència de tots els catalans”.

La proposta d'Arrimadas no passa dels 10 enunciats, però apunta amb claredat a la intenció del seu partit per presentar-se com una formació social i frontalment antiindependentista. La candidata de Ciutadans ha presentat el document acompanyada del líder, Albert Rivera, i el cap de llista per Tarragona, Matías Alonso, la província on van obtenir un millor percentatge, per subratllar els seus bons resultats i les seves possibilitats de govern. Segons ha explicat Rivera, el tradicional cinturó vermell barceloní “s'ha convertit en cinturó taronja” en aquestes eleccions. Uns resultats que, a més, volen utilitzar com a aval de partit centrista a les generals.

Aquesta proposta de govern alternatiu arriba d'un partit que en múltiples ocasions s'ha mostrat partidari que governi la llista més votada. Així, davant les eleccions municipals Ciutadans va prometre governar sol en els municipis on traguessin més vots que tots els rivals, i aquest va ser l'argument donat per donar al PP governs com el de Madrid o la Rioja. No obstant això Rivera ja va avançar que a Catalunya no respectarien aquest principi autoimposat i durant la campanya ja van reclamar el suport de totes les forces “constitucionalistes”.

El gest té molt de simbòlic, ja que pretén fer que la resta de formacions es retratin, i contribueix a posar pressió sobre unes complicades negociacions entre Junts pel Sí i la CUP a compte del candidat a la presidència. Malgrat això, les probabilitats que es produeixi són mínimes. El PSC d'Iceta ja es va negar en campanya a aquesta suma, adduint que no volien contribuir a una política de fronts, mentre que Catalunya Sí que es Pot va deixar clar aquest dilluns que seria “l'oposició d'esquerres” en un Parlament on “tant el Govern com l'oposició seran de dretes ”, en referència de Ciutadans.

Etiquetas
stats