Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El 'no' a la independència guanyaria a Catalunya per més de 7 punts, segons el CEO

Un votant vestit amb barretina diposita el seu vot en la consulta sobiranista del 9-N

Arturo Puente

La meitat dels catalans rebutjarien avui la independència de Catalunya, opinió que guanyaria per més de 7 punts sobre els partidaris de formar un nou Estat independent. Segons el baròmetre d'opinió política del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat, el 50% dels catalans es decanten pel 'no' a la independència, dos punts més que al febrer, mentre que el 'sí' es queda en el 42,9% de, desinflant 1,2 punts en els últims tres mesos.

Tot i la baixada detectada per l'estudi, la independència continua sent l'opció preferida quan es pregunta pel model d'Estat, on la independència és l'opció escollida pel 37,6% dels consultats, davant d'un 29,3 que prefereix continuar en el model autonòmic i el 24% que aposta per un estat federal dins d'Espanya.

A tres mesos de les eleccions del 27 de setembre, el CEO no ha realitzat l'estimació de vot electoral, un fet excepcional que el Centre justifica assegurant que la ruptura de CiU i la reconfiguració de l'esquerra en el moment que es realitzava l'enquesta impedeix fer un pronòstic fiable. No obstant això, en intenció directa de vot, CiU i ERC empaten en el 13,3%, seguits per Podem, que es queda en el 10,8%.

ERC ha perdut 4 punts en intenció directa al Parlament respecte al març, mentre Ciutadans perd 1,1 punts, quedant-se en el 6,6%. Una mica menys perd Podem, 0,8 punts respecte a l'anterior sondeig. Per contra, el PSC augmenta 2,4 punts, quedant amb el 9,2%, alhora que els indecisos augmenten 3 punts, arribant al 14,6%. La suma Podem i ICV-EUiA, una possibilitat que els partits negocien en aquests moments, quedaria primera a les eleccions autonòmiques segons la intenció directa, aconseguint el 14,3%.

Pel que fa a les eleccions generals, Podem perd gairebé dos punts, malgrat el que es manté com el partit preferit, amb el 18,1%. Per darrere queda ERC, que arriba al 13% d'intenció directa de vot en unes eleccions al Congrés dels Diputats. CiU continua desinflant, i se situen en el 10,8%, per sota del PSC, que puja fins al 11%. La CUP augmenta mig punt, quedant-se en el 2,5%, Ciutadans puja fins al 5,9%, mentre ICV-EUiA guanya 0,2 punts, arribant al 3,5% en generals.

Etiquetas
stats