eldiario.es

9

CATALUNYA

Plàtans amb inesperada pols blanca

Els Mossos confisquen una partida de més de 100 quilos de cocaïna camuflada en un carregament de bananes que va arribar a Mercabarna procedent de Colòmbia

Un fruiter del Mercat de l'Abaceria, a Gràcia, va descobrir la droga a la seva mercaderia i va donar l'avís que va portar la policia a pentinar múltiples botigues i mercats de Barcelona

Mercado de la Abacería, en el barrio barcelonés de Gracia. Las personas de la imagen NO están relacionadas con la información ofrecida en el texto. (Edu Bayer)

Mercat de l'Abaceria, en el barri barceloní de Gràcia. Les persones de la imatge NO estan relacionades amb la informació oferta en el texte. (Edu Bayer)

Cent vint anys de traginar, de compres i de vendes, contemplen el Mercat de l'Abaceria, el més popular de la vila de Gràcia. En més d'un segle de vida, però, les gents del mercat no s'havien topat mai amb una mercaderia tan singular i valuosa com la que va trobar fa un parell de setmanes un dels fruiters que venen el seu gènere allà des de fa dècades: pols blanca. Uns 20 quilos de cocaïna, camuflats en caixes de plàtans procedents de Colòmbia. O el que és el mateix: al voltant d'un milió d'euros, si la droga hagués arribat al carrer.

Aquell migdia de dijous, el fruiter havia comprat set caixes de plàtans a Mercabarna i, quan va anar a exposar per a la venda de la tarda, es va trobar amb el l'embolic. Entre el fons de les caixes de cartró i el paper d'estrassa que recobreix la bossa plàstica que conté les bananes, tres de les caixes amagaven diversos paquets d'una mica més d'un quilo de cocaïna cadascun. "Quan ho va descobrir es va quedar blanc, li tremolaven les cames; es va emportar un ensurt de mort", explica una de les fruiteres del mercat. "És normal, jo sentiria el mateix. Aquestes coses són molt serioses i aquí mai havia passat una cosa així", prossegueix la dona. "Sí, sí, l'ensurt va ser terrible", confirma un altre verdulaire de l'Abaceria.

El protagonista en qüestió prefereix no parlar de l'assumpte. "Encara que ja sóc gran, a mi aquestes coses em fan por", s'excusa, mentre reposa gènere a la seva parada, amb la mirada baixa. Aquell dia, quan va recuperar l'alè, va marcar el telèfon del seu cunyat, responsable de Eurobanan Morales i fills, el majorista que va comprar i distribuir el carregament de plàtans que amagava la droga, i li va explicar el succés. Després, van avisar els Mossos.

El majorista també opta per guardar silenci. Però el desplegament policial a Mercabarna, diuen alguns testimonis, va ser dels que no passen desapercebuts. Els Mossos van intuir que l'operació era de les grosses. El carregament de plàtans Fyffes de Colòmbia havia arribat al mercat central barceloní en un tràiler procedent de Tarragona. Durant dies -al voltant d'una setmana-, els plàtans i la cocaïna havien madurat a les cambres de gas. I després, s'havien distribuït per tota la ciutat sense que, aparentment, ningú s'adonés que algunes de les caixes amb un número de referència determinat, i d'un palet en concret, contenien droga.

Rastreig per tota la ciutat

La tasca era àrdua. La mercaderia havia anat a parar a petites fruiteries barcelonines, al mercat de l'Abaceria i al de Sarrià i, en una bona part, als supermercats de la cadena Sorly Discau. Aquella mateixa tarda, els Mossos van recórrer la majoria d'establiments i, en qüestió d'hores, van recuperar gairebé un centenar de quilos de cocaïna, un de les majors partides de droga mai capturades per la policia catalana. "Sí, aquí també van venir, però nosaltres no teníem res, no comprem aquesta marca", assegura un fruiter d'una de les botigues situades just davant de l'Abaceria.

"Segons a quines mans hagués anat a parar, no estic jo molt segur que hagués avisat la policia; estem parlant de molts diners", apunta el verduler de l'Abaceria, encara sorprès per la història. Certament, segons apunten fonts policials, no tota la droga ha pogut ser recuperada. Els Mossos desconeixen el nombre exacte de caixes de plàtans que contenien cocaïna. Però el volum recobrat podria rondar al mercat els sis milions d'euros.

"Fa uns anys va succeir una cosa similar amb un carregament de pinyes, que també contenia droga. Però llavors se sabia i no hi va haver tant enrenou", recorda el verduler de l'Abaceria. Allò va succeir el 2007 i el majorista afectat va ser Fruites Diego Martínez i Fills. Els Mossos estaven al corrent que aquella droga aterraria a Mercabarna i mai va arribar a sortir d'allà. Van ser "entre 150 i 200 quilos", aquesta sí, la partida més gran capturada per la policia catalana, segons confirma l'Oficina del Portaveu.

Si la tenen, els Mossos no revelen la teoria que manegen per intentar identificar els narcos. Una fallada en la cadena de lliurament per part dels traficants sembla plausible. De moment, la policia catalana assegura no haver realitzat cap detenció relacionada amb aquest cas. "Jo no voldria estar en la pell de qui l'ha pifiat", conclou el verduler de l'Abaceria, ara que les especulacions i les xafarderies al mercat s'han anat apagant i els testimonis ja poden prendre l'ensurt amb cert humor.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha