Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Artur Mas avisa que els pressupostos del 2013 no es tancaran fins que Rajoy fixi el nou sostre del dèficit

Mas lliga l'aprovació dels pressupostos al nou objectiu del dèficit que vol que fixi Rajoy. (Foto: Efe)

Jordi Mumbrú

Barcelona —

“Resistim una mica, que tampoc no passarà res”, ha respost el President Artur Mas parlant dels pressupostos durant la sessió de control al Parlament. La majoria de les preguntes de la resta de formacions es referien als pressupostos que tant li estan costant d’aprovar al Govern d’Artur Mas. El principal soci dels convergents és ERC, però els republicans no estan disposats a aplicar unes retallades de 4.800 milions euros durant el 2013, encara hi hagi la promesa de la consulta sobre la taula.

ERC proposa que es prorroguin els pressupostos del 2012 i que es continuï negociant amb l’Executiu de Mariano Rajoy per intentar situar el sostre del dèficit al 2%, que suposaria una retallada de 2.000 milions d’euros. I, per ara, sembla que aquest serà el camí: “Fins que no coneguem l’objectiu de dèficit d’aquest any que ens imposa aquest Estat espanyol tan amable, tan amical que a vostès els agrada tant, no es poden fer els comptes de manera rigorosa”, ha dit Mas responent a una pregunta d’Albert Rivera de Ciutadans, que li reclamava al President que tornés a la “centralitat”.

El diputat d’ICV-EUiA, Joan Mena, li ha assegurat a Artur Mas que “les seves receptes d’austeritat, per contra de millorar la situació, la han agreujada” i ha recordat una part dels afectats per les retallades, com la sanitat, l’educació i també els treballadors dels mitjans de comunicació públics. Mas ha insistit que fins que Rajoy no fixi el sostre del deute, res de res i ha afegit que espera aprovar els pressupostos amb “aquells que tenim un acord de governabilitat”, és a dir, amb ERC.

Fonts de CDC apunten també que hi ha possibilitats d’arribar a un acord amb els socialistes, però la realitat és que només una part del PSC, els de “la vella guàrdia”, segons fonts del partit, contemplen aquesta possibilitat. Pels altres, comportaria la fi del partit. “Ells van avançar les eleccions, ells van decidir el soci de govern, ells van tancar un acord de governabilitat amb aquest soci..., ara que li demanin explicacions al soci”, raonava aquest matí un diputat socialista entre els passadissos del Parlament. En el seu torn, el primer secretari socialista, Pere Navarro, també li ha demanat a Mas que “comenci de zero” i li ha retret l’acord amb els republicans. Mas li ha recordat que durant el tripartit, el PSC va tenir dos presidents gràcies a acords amb els republicans.

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, també ha insistit en els pressupostos, però a diferència de la resta, li ha demanat a Artur Mas que reconegui que són “inviables” perquè “condemnarien l’economia i la societat catalana” i li ha preguntat si es mantenia ferm en la seva aposta pel dret a decidir. Junqueras ha arribat a dir que, en una Catalunya independent, no farien falta retallades. I Mas ha reconegut que els pressupostos són “inviables” i que cal esperar per veure si augmenta el sostre del dèficit. El President ja ha tractat aquest tema amb Mariano Rajoy i també amb Alfredo Pérez Rubalcaba.

Després d’aquest ple, el Govern català confia en que redueixi la pressió que estan suportant aquests dies per tirar endavant els pressupostos del 2014 i espera també que bona part d’aquestes pressions es traslladin cap a l’Executiu de Mariano Rajoy, que és qui, amb permís de la Unió Europea, pot flexibilitzar el sostre del dèficit que determinarà el drama de les properes retallades.

El PP se sent “amenaçat” per la CUP

L'anècdota de la jornada s'ha viscut a primera hora de la tarda, mentre es discutia la creació d'una comissió d'investigació pels casos d'espionatge. El diputat de la CUP, David Fernández, ha aconsellat als diputats del PP que “vigilin que no els hi caigui cap sobre”, en referència als sobres de Bárcenas. El comentari ha provocat els aplaudiments d'una part de l'hemicicle, però no tothom ha entès la referència. El diputat popular Santi Rodríguez ha demanat amapara a la Mesa del Parlament assegurant que s'havia sentit “amenaçat”, ja que el diputat de la CUP li havia dit que “li cauria alguna cosa a sobre”. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha demanat al diputat de la CUP que expliqués el que havia dit i Fernández ho ha explicat de nou. Finalment, De Gispert ha demanat als populars que mantiguessin les formes “que no han mantingut durant tota la sessió”.

Etiquetas
stats