Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

El banquer que va delatar a Pujol denuncia que ho va fer per les coaccions de la policia espanyola

L'expresident Jordi Pujol va confessar la seva evasió fiscal després de ser delatat pel seu banc andorrà

Arturo Puente

Els detalls sobre la misteriosa confessió de Jordi Pujol d'haver amagat al fisc espanyol diners a Andorra continuen sortint a la llum dos anys després. Higini Cierco, president i màxim accionista de la Banca Privada d'Andorra (BPA) ha confessat que va ser la seva entitat bancària, a través del seu conseller delegat, Joan Pau Miquel, la que va facilitar a la policia espanyola la informació sobre el compte de la família Pujol, després que aquesta els amenacés si no col·laboraven.

La denúncia sobre les suposades coaccions d'estaments del Ministeri de l'Interior per trobar informacions comprometedores de polítics independentistes van ser revelades per Cierco en el judici que s'instrueix a Andorra contra ell i altres accionistes de BPA per un presumpte delicte de blanqueig de capitals, i han estat publicades aquest dilluns íntegrament per la Cadena Ser. En aquests àudios, Cierco descriu una situació de xantatge dels comandaments policials cap a ell i el conseller delegat, qui acabaria lliurant la informació que se li demanava davant el temor que l'Estat actués contra la seva entitat bancària. “Els americans saben com fer-ho”, assegura que li van dir, en referència a la FinCen, organisme del Govern d'EUA encarregat de delictes financers que va intervenir BPA un any després.

“Al maig de 2014 Celestino Barroso, agregat d'Interior de l'Ambaixada espanyola em demana que vagi a veure a unes persones a Madrid o el banc morirà”, explica Cierco davant la jutgessa. Segons el seu relat, poc després Marcelino Martín Blas, cap d'assumptes interns de la Policia, es reunirà en diverses ocasions amb Joan Pau Miquel a Madrid, on el primer li reclama saber si l'entitat té “comptes de Mas o la família Mas, de Junqueras i la seva família o de Pujol i la seva família”.

L'amenaça del cap d'assumptes interns, segons Cierco, torna a ser la desaparició del banc, davant la qual cosa Miquel decideix col·laborar, lliurant el que el banquer descriu com “el pantallazo d'El Mundo”, és a dir, la imatge amb el compte que Marta Ferrusola i els fills d'aquesta i Pujol mantenien a BPA, que ascendeix a quatre milions i mig d'euros. “La informació que surt a El Mundo la facilita Joan Pau [Miquel]. ”Són els únics diners, l'hi puc assegurar, que BPA tenia amb els Pujol, nosaltres no havíem tingut mai relació. Aquests diners arriben el 2010, provinents d'Andbank“, explica Cierco.

“Vostès es faran la pregunta de per què no ho vaig denunciar”, continua el màxim accionista de BPA davant la jutgessa. “Doncs mirin, per por. Jo tinc dues filles, quatre nebots, un germà, una mare gran, i res més. Molts negocis a Andorra, molts negocis a Espanya, i por. L'extorsió que rebo no ve de l'Ajuntament d'Adrall [petit poble català], ve del Govern espanyol”, apunta, tot donant a entendre la magnitud d'una amenaça així.

Higini Cierco llança a més una explicació sobre per què no va denunciar Joan Pau Miquel i perquè, malgrat la seva cessió, el banc va ser intervingut. “Martín Blas li va dir a Joan Pau: Si denuncies, en 15 dies el FinCen intervindrà. En 15 dies. Ja veuran per què passa”, comença. “El FinCen fa la seva declaració el 9 de març de l'any següent. Sobre assumptes tots judicialitzats. Segons informacions que tenim contrastades, el FinCen va ser portat a fixar-se sobre BPA i no sobre Andorra”, explica, assegurant no voler arribar a suposicions que vagin més enllà.

Anul·lació de les proves en el cas Pujol

Arran de la controvertida declaració d'Higini Cierco, que va provocar una tempesta política a Andorra entre el govern i l'oposició, la família Pujol i els seus advocats temptegen un canvi en l'estratègia processal de defensa dels seus membres en les diferents causes que tenen obertes. Si el relat de Cierco fos acceptat pels jutges com a real, les informacions sobre els diners dels Pujol a Andorra s'haurien aconseguit de forma delictiva, per la qual cosa podrien anul·lar totes les proves derivades d'aquella actuació.

La jutgessa que instrueix el cas de la intervenció de BPA ja ha remès la declaració d'Higini Cierco sobre les suposades amenaces de l'Estat espanyol al jutge que va obrir la primera causa a Andorra contra els Pujol, a l'agost de 2014. Però les conseqüències d'una eventual anul·lació no solament repercutirien en aquest cas. Els nou fills de Jordi Pujol i Marta Ferrusola tenen diferents causes obertes en jutjats espanyols, com l'Audiència Nacional, que ha requerit diferents informacions a instàncies andorranes. Si els tribunals andorrans consideren ara que els directius de BPA van cometre un delicte de revelació de secret bancari, les proves remeses per Andorra podrien ser també invalidades.

Etiquetas
stats