Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Barcelona combatrà la massificació turística a Ciutat Vella amb més comerç de proximitat

Turistes a la Barceloneta, districte de Ciutat Vella

Yeray S. Iborra

El districte de Ciutat Vella, en col·laboració amb Barcelona Activa, ha impulsat un Pla de Desenvolupament Econòmic que vol evitar que el centre de la ciutat es converteixi en un monocultiu d'activitats econòmiques associades només al turisme: la restauració i l’oci nocturn per a turistes ha generat un procés d'expulsió del veïnat de Ciutat Vella que el consistori vol combatre impulsant més comerç de proximitat. El districte recull així la indignació dels veïns de Ciutat Vella, cansats de “polítiques al servei del turisme”.

“Hem d'aconseguir que el turisme suposi una riquesa pels veïns”, ha destacat aquest dilluns el primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, que ha explicat que l'Ajuntament preveu una assignació anual “mínima” de 250.000 euros –procedents de Barcelona Activa i del districte de Ciutat Vella– per desenvolupar les 15 línies estratègiques del Pla.

El Pla de Desenvolupament Econòmic de Ciutat Vella (2016-2021) posarà en marxa 57 mesures amb una dotació d'1,25 milions d'euros per lluitar contra la gentrificació i el monocultiu turístic. El Pla de Ciutat Vella és el primer dels cinc que l'Ajuntament presentarà al llarg de la legislatura amb l'objectiu de “canviar el tipus d'activitat dels districtes per garantir-ne la sostenibilitat i la dignificació de l'ocupació”, ha dit Pisarello.

Entre d'altres mesures, el Pla de Ciutat Vella vol evitar el tancament de 80 comerços històrics, assegurant-ne el relleu generacional, amb l'objectiu de preservar els llocs de treball i transmetre els oficis. L'objectiu, segons l'informe de l'Ajuntament, és “consolidar” el comerç de proximitat i “potenciar” nous tipus d'activitat local: el consistori perseguirà que comerços que s’enfoquen actualment només al turisme “incloguin també un altre tipus de productes”. L'Ajuntament, a més, pretén impulsar l'economia solidaria i cooperativa.

Al llarg de la compareixença, Pisarello ha destacat diversos sectors d'activitat econòmica que “cal potenciar”: treball de cures i serveis a les persones, intervencions comunitàries, projectes culturals, petita producció urbana o iniciatives lligades al coneixement i la innovació. Per la seva banda, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, s'ha felicitat per la mesura després d'un “procés de reunions” amb diferents actors socioeconòmics per tal de “detectar les necessitats” de cada agent del districte.

Etiquetas
stats