Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La guerra entre PSOE y PP bloquea el acuerdo entre el Gobierno y las comunidades
Un año en derrocar a Al Asad: el líder del asalto militar sirio detalla la operación
Opinión - Un tercio de los españoles no entienden lo que leen. Por Rosa María Artal

Ada Colau vol una Barcelona que miri al Besòs per trencar amb les desigualtats

Colau amb els regidors Gerardo Pisarello i Jaume Asens a la investidura de Carles Puigdemon

João França

L'alcaldessa Ada Colau ha anunciat aquest dimecres en una trobada al Col·legi de Periodistes de Catalunya la posada en marxa del projecte del Pla de Barris que vol desenvolupar el seu govern amb un horitzó de 10 anys vista. “No hi ha prou amb les accions orientades ni a curt ni a mig termini, cal una aposta per reduir les desigualtats entre els diferents territoris”, ha assegurat Colau, que ha reivindicat també la necessitat de buscar “acords polítics” en el govern de la ciutat i a l'àrea metropolitana.

L'eix del Besòs, Ciutat Vella, Sants-Montjuïc –concretament La Marina-Zona Franca– i els barris de la muntanya seran els principals beneficiats d'aquest Pla de Barris, un esborrany que el consistori pretén discutir amb actors socials de la ciutat i al qual pretenen dedicar 150 milions d'euros durant el mandat. L'alcaldessa ha posat èmfasi en el treball, coordinat amb altres municipis metropolitans, a l'eix del riu Besòs: “Després que Barcelona hagi estat capaç d'obrir-se al mar, ara cal que torni a mirar al riu”.

Colau ha aprofitat per reivindicar “un acord de govern d’esquerres per la ciutat de Barcelona pensant en el bé dels veïns i les veïnes”. Fins ara, el govern municipal ha arribat a acords puntuals per impulsar polítiques concretes, en especial amb ERC, PSC i la CUP. Amb la presentació del Pla de Barris, aixeca a la bandera dels acords de ciutat i a nivell metropolità per poder desenvolupar polítiques a llarg termini.

Projecte reindustrialitzador

Els territoris al voltant del riu Besòs i Ripoll són el principal eix de concentració de persones en risc d'exclusió social, per això ha estat conegut com l’eix de la pobresa, i jo afegiria que l'eix de la vergonya”, ha dit l'alcaldessa. Colau ha marcat aquesta àrea com a “absolutament prioritària” i ha emplaçat les alcaldesses i alcaldes de la zona a reunir-se en les properes setmanes. Ha assegurat que és l'eix per a la reindustrialització que veu necessària per la ciutat de Barcelona.

Colau vol “una Barcelona industrial per deixar d'enlluernar-nos amb el diner fàcil, de vendre la ciutat als grans postors i de les grans operacions financeres”. En aquesta línia ha apuntat a la necessitat d'una industrialització que passi per potenciar l'economia verda, així com ha reivindicat la necessitat de potenciar l'economia social. “Barcelona pot ser una de les capitals europees de l'economia social i solidària”, ha dit.

Ciutat real i ciutat viscuda

El govern de Barcelona en Comú es proposa treballar en dos eixos: “La ciutat real, la metropolitana, i la ciutat viscuda, la dels barris”. “El desenvolupament del model econòmic ha de servir per potenciar un dels principals actius de la ciutat de Barcelona: els barris com a espai de vida compartida”, ha apuntat Colau, que ha afegit que els barris són “el territori on més fàcil és implicar els veïns i les veïnes per fer polítiques des de l’òptica de l’empoderament ciutadà”.

En referència als barris en què centrarà el Pla de Barris, ha declarat que volen evitar que siguin “barris de segona” i ha reivindicat la necessitat d'evitar una “Barcelona de dues velocitats”, sinó que “siguin barris protagonistes de la propera època de la ciutat de Barcelona i de la reactivació econòmica de la ciutat”.

Etiquetas
stats