Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

Carles Puigdemont demana no descartar encara un referèndum acordat

Puigdemont constata amb tristesa que Rajoy està tancat a negociar referèndum

Arturo Puente

Canvi de papers –l'enèsim– entre els actors polítics catalans a compte del referèndum. Si fins l'estiu passat els independentistes donaven per fet que el referèndum acordat era impossible per la negativa tancada del Govern espanyol a pactar, mentre els federalistes de Catalunya Sí que es Pot anunciaven un canvi de majories al Congrés que ho faria possible, ara són els independentistes els que no tanquen la porta al fet que el PP s'avingui a un acord que des de Moncloa descarten.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ho ha explicat així durant la sessió de control del Parlament de Catalunya, davant una pregunta del líder socialista, Miquel Iceta. El del PSC li ha inquirit pels preparatius d'un referèndum “sobre el qual sabrem que no hi haurà acord”, ha dit Iceta, “de manera que serà fora de la legalitat”.

El president ha respost que ell encara no sap quina serà la resposta a “una proposta que encara no s'ha formulat”, pel que ell farà tot el possible per complir el mandat del Parlament “que no està suspès” d'intentar-ho “tot” perquè hi hagi un referèndum acordat. Puigdemont es referia així a la moció aprovada conjuntament pel seu grup i el de CSQP al setembre passat, favorable al referèndum pactat, que el Govern de Rajoy no va recórrer davant el Constitucional, com sí que ho va fer amb l'altra, aprovada el mateix dia amb la CUP, que parlava del referèndum unilateral.

“No s'està negociant”

Aquell gest de Rajoy de no recórrer aquella resolució difícilment pot interpretar-se com un fil d'esperança que el Govern central negociarà un referèndum. La línia vermella de Moncloa sobre aquesta qüestió ha estat un mur inderrocable fins i tot en els moments en què Madrid ha intentat mostrar la màxima cordialitat. El Govern ho sap bé i ho ha posat de manifest, sense anar més lluny en la mateixa sessió de control, quan Puigdemont ha assegurat: “Les negociacions ni s'estan produint ni sembla que es vagin a produir”.

El cap del govern català buidava també així els dubtes sobre la trobada que va mantenir amb Rajoy el dia 11 de gener a Moncloa, que aquest dimecres ha revelat La Vanguardia. Puigdemont ha evitat referir-s'hi obertament, però cada vegada que ha envoltat la qüestió ha donat mostres que la reunió va ser estèril per a la negociació del referèndum.

No obstant això l'estratègia del Govern per arribar al referèndum unilateral passa per activar també la via del referèndum pactat, malgrat tot el fantasiosa que aquesta pugui ser. Només d'aquesta manera, calculen al Palau, quan el carril del referèndum pactat es vegi clarament impedit, el conjunt de partidaris del referèndum, pactat o no, podran sumar-se al carril del referèndum unilateral.

Aquesta és l'estratègia que segueix també el Pacte Nacional pel Referèndum, que aquest mateix dimecres ha anunciat l'inici de la campanya per sumar suports per al referèndum pactat. Amb un manifest en el es busca posar pressió a l'Estat a favor de la votació sobre la independència mentre l'entitat de moment es mostra reticent a posicionar-se sobre l'estratègia unilateral.

Preparatius del referèndum

La deliberada nebulosa a la frontera entre referèndum pactat i no pactat no ha evitat que Puigdemont hagi parlat aquest dimecres sense embuts del segon. Segons ha explicat a preguntes de l'oposició, el seu Govern està duent a terme els preparatius per al referèndum, com és mandat del Parlament.

Quan el líder de CSQP, Lluís Rabell, li ha preguntat si, a causa d'aquests preparatius, el Govern estava desobeint o pensava fer-ho, acusant-lo de “doble llenguatge”, el president ha assegurat que es tracta d'obediència al Parlament i que és una actitud que mantenen en tot moment i davant de tot interlocutor. Puigdemont li ha tornat la pilota preguntant si el seu grup, frontalment oposat al referèndum sense acord amb l'Estat, pensa desobeir el mandat del Parlament.

Etiquetas
stats