Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Colau demana superar les “coalicions tàctiques” davant el distanciament de Podem

Colau ha participat aquest dissabte en l'últim acte abans de l'assemblea fundacional del nou partit català d'En Comú

Pau Rodríguez

A menys d'un mes de l'assemblea fundacional que haurà de donar llum al nou partit de l'espai dels comuns a Catalunya, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat a tots els actors que tinguin “mirada llarga” per construir un partit que superi “les coalicions tàctiques”. La crida a deixar enrere les diferències anava destinada a tots els partits que participen en la confluència, però sobretot a Podem, que decideix aquests dies si s'integra o no a la futura formació.

En el que era l'últim acte d'Un país en comú, el procés participatiu per construir el nou partit, Colau ha proclamat que “tothom és imprescindible”, un missatge reforçat per les intervencions de figures clau en la confluència com la diputada Lucia Martín o la regidora Laura Pérez. “Una coalició és una cosa tàctica, que pot servir de forma puntual, com a nosaltres ens va ser útil”, ha expressat Colau en referència a la candidatura guanyadora d'En comú Podem, “però és una eina a curt termini”. “Una confluència significa crear un projecte en comú per a les pròximes dècades”, ha expressat l'alcaldessa.

Colau ha posat com a exemple el projecte de Barcelona en Comú, on segons ella “ningú ha renunciat a les seves identitats múltiples”, sinó que aquestes “s'han aprofitat per donar cadascú el millor de si mateix”. L'alcaldessa ha reconegut que aquests no són processos senzills –“ningú està lliure de personalismes i lluites de poder”, ha admès–, però alhora ha reivindicat que no deixaran el futur d'aquest projecte a negociacions fetes “des de dalt”.

A l'espera de Podem

Aquest dissabte és el dia en què es tanquen les votacions dins Podem per decidir si conflueixen o no en aquest nou espai polític. Els resultats, però, no es coneixeran fins dilluns, quan compareixerà l'actual secretari general Albano Dante Fachin per comunicar la voluntat de les bases del partit.

La consulta de Podem s'ha convertit en la principal crisi a la qual s'enfronten els comuns, que volen consolidar-se com a partit després de guanyar les dues últimes eleccions generals, llavors en forma de coalició. L'absència dins del partit de la marca morada podria limitar el seu impacte i abonar les diferències internes en la que aspira a ser la formació de referència de l'esquerra catalana.

Etiquetas
stats