Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mas crida a formar una llista conjunta per arribar a la independència en un any i mig

Artur Mas a l'Auditori del Fòrum.

Arturo Puente

Barcelona —

El president de la Generalitat aposta per avançar les eleccions autonòmiques i convertir-les en unes plebiscitàries, però només ho farà si tots els partits que aposten per la independència comparteixen programa i llista. Aquest ha estat el principal missatge transmès pel president Mas en una conferència a l'Auditori del Fòrum on ha revelat els seus plans després del 9-N. Artur Mas aboga per una llista conjunta formada pels partits i persones reconegudes de la societat civil, que tindrien el compromís de no tornar a presentar-se a les eleccions.

“Sempre he tingut al cap que si no es podia fer la consulta, sempre es podien convertir les eleccions en un referèndum”, ha assegurat Mas. Segons el líder nacionalista és el moment de conèixer la voluntat dels catalans i, per això, “l'Estat no ha deixat altra sortida que unes eleccions”. Però, sabent que no tots els partits estaran d'acord, ha proposat formar un bloc amb una llista i un programa conjunt perquè els ciutadans puguin emetre el seu “mandat democràtic clar”. “Si hi ha més d'una llista a favor del sí, ha d'haver-n'hi una que per si mateixa obtingui la majoria absoluta”, ha remarcat Mas, que tot i així no ha posat data per als comicis

Els passos cap a la independència

Els passos cap a la independència Segons els seus plans, pot arribar-se a la independència de Catalunya en un any i mig. Per aconseguir-ho es convocarien les eleccions al Parlament ajustades a la legislació vigent amb una llista conjunta. D'obtenir la majoria absoluta, al Parlament obriria una negociació amb l'Estat i la Unió Europea, i començaria a elaborar la constitució catalana. 18 mesos després es tornarien a convocar eleccions juntament amb un referèndum per validar el nou document constitucional.

El president s'ha mostrat escèptic sobre un canvi d'actitud de l'Estat, del qual ha dit que ha “fallat a molts catalans”. Però de produir-se aquest canvi de postura, ha dibuixat dos escenaris. “El primer que negociés un referèndum acordat, la via britànica o canadenca. Aquest escenari seria el millor però sembla ciència-ficció”, ha detallat. “El segon que l'Estat fes una oferta concreta. També en aquest punt sóc escèptic”, ha dit.

Disposat a fer-se a un costat

Disposat a fer-se a un costat Sobre el seu paper personal en el procés, Mas ha fet dos anuncis. El primer, que de guanyar la llista conjunta amb majoria absoluta, ell no tornaria a presentar-se a més eleccions. El segon, que està disposat a encapçalar aquesta candidatura, però també a ser l'últim. “No hi ha condicions personals”, ha assegurat, “puc encapçalar la llista però també la puc tancar. Puc ser el primer o l'últim”.

Artur Mas ha explicat la seva aposta sobre el futur polític de Catalunya, que ha començat destacant com a personal, en la conferència anomenada “Després del 9-N: Temps de decidir, temps de sumar”. Acompanyat per la líder de l'ANC, Carme Forcadell, el líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, entre altres cares conegudes del món sobiranista, el president s'ha reafirmat en la seva aposta per la unitat i la independència. “Tornarem a posar les urnes si cal sense por de querelles injustes”, ha assegurat.

Etiquetas
stats