Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Mas s'ofereix a la CUP per presidir un Govern amb Romeva, Munté i Junqueras de vicepresidents

Artur Mas es dirigeix a l'escó durant el ple d'investidura

Arturo Puente

Dia de frenètiques reunions en la vigília de la segona sessió d'investidura, en què Mas es juga la seva reelecció. Malgrat el rebuig manifest de la CUP a reelegir el president en funcions - “si tornen a presentar al mateix candidat tornarem a votar el mateix”, ha assegurat Antonio Baños aquest dimecres-, els dirigents de Junts pel Sí consideraven al matí que encara hi havia possibilitats per tancar un acord. Segons ha avançat l'agència EFE i han confirmat fonts coneixedores, Artur Mas ha ofert a la CUP un Govern amb un lideratge més repartit entre tres grans àrees, al capdavant de les quals hi hauria el líder d'ERC, Oriol Junqueras, la vicepresidenta del Govern en funcions, Neus Munté, i el número u de Junts pel Sí, Raül Romeva.

La proposta no és nova. Els representants de Junts pel Sí han vingut posant sobre la taula de negociació un esquema de poder repartit entre el cap del govern i tres grans àrees en forma de vicepresidències, de les que s'encarregarien els caps dels tres sectors que componen Junts pel Sí; CDC, ERC i independents. Segons l'oferta de Junts pel Sí, es tractaria d'una cessió de poder que convertiria el nou Govern en “més coral”, apropant-se als desitjos traslladats per la CUP.

La moral era alta a la caserna convergent després que, en el ple de dimarts, Antonio Baños llancés a Mas un “torni el dijous”, que va ser entès com una obertura a l'acord. Segons fonts de Junts pel Sí, s'ha treballat des de primera hora d'aquest dimecres amb l'objectiu de desbloquejar la investidura al llarg del dia, encara que consideraven que l'acord seguia sent “complicat”. Mas no només necessita convèncer els 10 diputats de la CUP d'abstenir-se, sinó que a més requereix el suport de dos d'ells per obtenir majoria al Parlament.

El que en l'entorn de l'esquerra independentista estava clar des de la nit d'aquest dimarts és que Junts pel Sí faria una contraproposta al llarg de dimecres. Segons ha explicat un membre de la candidatura, després que ells haguessin llançat el nom de Romeva com a president i després del primer debat d'investidura fallit, la imatge donada per Mas era d'“instransigència”. Per aquesta raó, preveien que acudissin al ple d'aquest dijous amb una proposta més modulada, en arres d'escenificar algun tipus de cessió.

Tal com esperaven, aquest dimecres ha estat el mateix Mas qui ha pres les regness de la negociació, portant al Palau de la Generalitat l'última reunió abans de la segona investidura. A mig matí han acudit a la seu presidencial els líders d'ERC, Oriol Junqueras i Marta Rovira. A la tarda, han seguit els seus passos els diputats de la CUP que són a la taula central de les negociacions, Antonio Baños, Anna Gabriel i Benet Salellas.

La CUP va anunciar fa dues setmanes que, d'haver-hi una nova proposta de nou candidat, prendria la decisió en una assemblea oberta a les diferents corrents del seu espai, però va assegurar que no hi hauria novetat mentre el candidat a la investidura fos Mas.

Etiquetas
stats