Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

La UPC paralitza els acomiadaments en una nova jornada de tensió a les universitats

Una cinquantena d'interins porten gairebé una setmana tancats al rectorat de la UPC per protestar contra els acomiadaments.

Pau Rodríguez

Els treballadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la universitat més asfixiada pel deute i capdavantera en les retallades de plantilla, tenien aquest dimecres durant el Consell de Govern una de les seves últimes oportunitats per evitar els més de 300 acomiadaments de professors associats i personal d'administració previstos pel centre. I ho han aconseguit, encara que temporalment. En primer lloc, per 28 vots a favor i 23 en contra, s'ha aprovat una moció de rebuig a l'acomiadament de 90 interins, que se n'anaven al carrer el proper 1 de maig. Després s'ha tirat endavant la moció contra els pressupostos del 2013, que incloïen una retallada de personal que, a més d'afectar als interins, suposava l'acomiadament de més de 200 professors associats.

A les portes del Consell de Govern la notícia s'ha rebut amb abraçades i peticions de dimissió del rector. No obstant això, gairebé paral·lelament, el secretari d'Universitats de la Generalitat, Antoni Castellà, rebaixava l'eufòria des de la cadena 8TV advertint que l'última paraula la té el Consell Social, que se celebrarà dia 29. En qualsevol cas, els pressupostos passaran a mans de la Comissió Econòmica de la Junta de Govern, que mirarà de buscar alternatives als ajustos de plantilla.

“És una victòria de tots els que hem pressionat al carrer per evitar els ajustos”, assenyalava Maria José Saura, responsable d'universitats a CCOO. Es referia, per exemple, a l'ocupació de gairebé 15 dies seguits del rectorat de la UPC per part dels propis interins. O a la posició de les juntes de 13 dels 16 centres docents de la universitat, que recentment van demanar la dimissió del rector, Antoni Giró. Avui també s'ha aprovat convocar un Consell extraordinari, el proper 17 de maig, per convocar eleccions anticipades.

La revocació dels acomiadaments deixa en l'aire la vaga que estava prevista a partir d'aquest dijous a la universitat. Els sindicats van legalitzar quatre jornades d'aturades -els dies 25, 37, 29 i 30-, però no les van convocar a l'espera d'imprevistos. Aquest mateix dijous a primera hora ho decidiran en assemblea.

La protesta més aparatosa en contra de les retallades a la UPC ha estat el tall de trànsit de l'avinguda Diagonal a primera hora del matí. Un grup d'estudiants ha bloquejat el pas amb desenes de pneumàtics en flames, una acció que ha provocat cues quilomètriques i una fumera visible des de tots els punts de la ciutat.

La situació crítica d'algunes de les universitats catalanes fa aflorar el malestar d'estudiants i professors, més encara quan és època d'aprovar pressupostos. Els acomiadaments anunciats per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han sembrat la por a la resta d'universitats, sobretot a la UB i la UAB. Aquesta incertesa es va traduir la setmana passada en protestes, ocupacions i assemblees puntuals en moltes facultats. Tot amb la complicitat dels estudiants, revoltats per l'augment del preu de les matrícules, de fins a un 66%.

La jornada de Sant Jordi va semblar, per tant, una treva de la comunitat universitària, que des d'avui a primera hora del matí ha reprès la lluita, amb talls de trànsit a l'avinguda Diagonal, manifestacions a la UAB, l'ocupació del rectorat de la UB i concentracions a les portes del Consell de Govern de la UPC.

Un grup d'interins ocupa el rectorat de la UB

La incertesa en els campus catalans és generalitzada, ja que la Generalitat encara no ha concretat quin serà l'ajust en la partida d'universitats d'aquest curs, una xifra pendent dels comptes del Govern i, al seu torn, de la possible flexibilització del límit del dèficit per part del Govern. La tisorada, segons va reconèixer el secretari d'Universitats Antoni Castellà davant els rectors, oscil·larà entre un 10 i un 17%, tenint en compte que gairebé un 7% correspon a la reducció de sou dels funcionaris.

Amb aquest escenari, a la UB, que tenen encara els pressupostos pendents d'aprovació, la tensió és també creixent. El rector promet que no hi haurà acomiadaments, però des del vicerectorat de Professorat ja es va informar que no es renovarien els contractes de desenes de professors lectors i d'una elevada xifra de docents associats.

Davant d'això, un grup d'interins ha ocupat aquesta tarda el rectorat de la UB, “no només per la retallada en els pressupostos -oficialment serà del 1,5% respecte a l'any anterior- sinó pels ajustos anunciats a les universitats en general”, assegurava César Marín, responsable de la secció sindical de CCOO. Marín ha deixat clar que aquesta acció s'emmarca també dins “la setmana de lluita” de l'educació pública catalana.

També el professorat lector de la UB, amenaçat amb la no renovació, ha elaborat un manifest per denunciar la seva situació i buscar suports: “No deixin perdre el talent en el qual han estat invertint els últims anys, i apostin per un país on l'educació universitària de qualitat i la innovació científica siguin un motor”, diu el document, dirigit a les autoritats, que calcula que una quarantena de lectors “perdran l'ocupació”.

Per plantejar una estratègia útil contra les retallades, els treballadors de la UB de la universitat han convocat per aquest dissabte una assemblea oberta a tota la comunitat o versitària.

Dos estudiants ferits en una manifestació a la UAB

A la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​una manifestació que avançava cap al campus sud ha acabat amb dos estudiants ferits després de forcejar amb agents dels Mossos d'Esquadra, segons informa Europa Press. La portaveu de la Coordinadora d'Assemblees de Facultats del Campus, Maria Garcia, ha assegurat que les ferides han estat fruit de la “agressió” de la policia.

Després dels successos, uns 230 estudiants s'han dirigit en manifestació cap a la parada de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), on han bloquejat el pas dels trens durant un quart d'hora.

Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

stats