El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en fundacio@catalunyaplural.cat.
“Internet no ha estat mai del poble. Pertany a unes poques companyies privades, en aliança amb els governs, que mai van al nostre favor. La nostra defensa és la criptografia”. Així s'ha expressat Marta Peirano, durant la presentació a Barcelona, del seu llibre “El petit llibre vermell de l'activista a la xarxa”. La seva apel·lació a les contrasenyes i trucs per evitar que les nostres accions a la xarxa siguin controlades per aquestes empreses i les agències d'intel·ligència dels estats ha impressionat molts dels assistents a la presentació, celebrada a la llibreria Laie.
Marta Peirano, directora de la secció de Cultura d'eldiario.es, ha reconegut que el recurs a la criptografia i les contrasenyes pot resultar pesat, però no més que vestir-se abans de sortir al carrer o acostumar-se a la rutina de fer esport pel matí abans d'anar a la feina. “Aquest sacrifici és molt petit davant els avantatges que comporta”, ha afirmat. Els avantatges són mantenir la nostra privacitat fora de perill: “El dret a la privacitat és un dret civil”.
El llibre ve prologat per Edward Snowden, el consultor tecnològic que va treballar per a les agències d'intel·ligència i seguretat nacional dels Estats Units -CIA i NSA- abans de desvetllar els seus programes de vigilància massiva. Snowden, avui ocult a Rússia, defineix “El petit llibre vermell de l'activista a la Xarxa” com “un recurs essencial per assegurar que aquells que recullen, analitzen i transmeten informació a la societat puguin protegir, no només la seva feina, sinó també -i per sobre de tot- les seves fonts ”.
Peirano divideix el seu llibre en dues parts. La primera mostra els riscos que comporta el control per part dels governs i les seves agències d'intel·ligència dels continguts que circulen per la xarxa i les comunicacions telefòniques, i la segona conté el manual que proposa per combatre aquesta vigilància. Una vigilància que no té res de nou. En el capítol “Com hem arribat fins aquí?”, l'autora recorda que la CIA i la NSA ja espiaven els nord-americans el 1945, gràcies a les principals companyies de telègrafs: Western Union, RCA i ITT. “Els governs sempre han estat totalitaris i sota aquests governs tots som activistes”, ha afirmat la periodista, que combina el seu discurs tecnològic amb l'activisme ideològic.
Des del públic, el politòleg Antonio Gutiérrez Rubí li ha preguntat si no ha arribat el moment de “vigilar als que ens vigilen” i ella ha contestat que viu a prop de l'ex-presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, i que té la temptació de seure davant del seu domicili i interceptar-li els missatges. “Estic convençuda que ni els polítics ni els periodistes usen la criptografia”, ha afirmat abans de concloure que no solament amb els avenços tecnològics arribaran els canvis que la societat necessita.
Part del públic ha mostrat la seva incomoditat en descobrir els riscos que l'ús despreocupat de les xarxes comporta, tal com ha denunciat Marta Peirano. “M'estic preocupant molt. Entraré en pànic”, ha dit un dels assistents. Un altre, que ha explicat que viu part de l'any a la Xina, ha denunciat el control que països com aquest exerceixen sobre Internet. Peirano ha manifestat la seva confiança en opcions com l'adoptada pels dissidents que creen dispositius que utilitzen xarxes diferents a les d'Internet.
A la presentació de l'autora, tant el president de eldiario.es, José Sanclemente, com el director general de Creació i Empreses Culturals de la Generalitat, Jordi Sellas, han destacat el valor didàctic de “El petit llibre vermell de l'activista a la xarxa”. Sanclemente, que ha confessat haver-lo llegit dues vegades, ha afirmat que “el vaig començar com a persona humana i m'he anat convertint en activista i fins i tot dissident”. Segur que Marta Peirano estarà encantada si molts lectors segueixen el mateix camí.
Sobre este blog
El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en fundacio@catalunyaplural.cat.