El poder terapèutic de l’art és una cosa que ja ningú no s’atreveix a discutir. Se n’ha demostrat la capacitat per millorar la vida dia rere dia de múltiples col·lectius en situació de vulnerabilitat o exclusió. I malgrat tot continua resultant dificultós fer arribar a bon port projectes artístics protagonitzats per grups de treball amb discapacitats. De totes maneres, els últims anys s’ha donat sortida a creacions teatrals de resultats excel·lents. Un d’aquests projectes que ha aflorat, amb un any i mig de vida, és el de BamBú cia. de teatre amb una trentena de representacions d’obres com Anònim venecià, Dorms?, Escenificació de contes contra el maltractament a la gent gran. També han creat “Jornades BamBú”, un dia sencer destinat a les arts escèniques i la diversitat funcional celebrat en motiu del seu primer aniversari.
La missió de BamBú cia de teatre és la producció de peces escèniques per a la inclusió social d’intèrprets amb diversitat funcional -discapacitats físiques i sensorials-, per tal que tant els professionals integrants dels diversos projectes de la companyia, com els espectadors, es sensibilitzin envers les persones amb capacitats diferents. Tots els espectacles produïts per la companyia procuren la màxima accessibilitat per a espectadors amb diversitat funcional, incorporant l’audiodescripció i la llengua de signes en totes les representacions. En coherència amb les produccions de la companyia ara estrenen El mirador de les paraules que no puc dir. La peça inclou llengua de signes i audiodescripció bàsica per tal de ser accessible per a persones amb discapacitat visual i auditiva i tan sols es representa en espais sense barreres arquitectòniques (tant pels espectadors com pels actors). En aquest cas, la posada en escena consta de quatre intèrprets/actors, dos en llengua oral i dos en llengua de signes; de manera que l’obra transcorre simultàniament en ambdues llengües.
Aquesta nova producció, dirigida per Carla Torres Danés, compta amb l’actor Eladio Herranz, actor amb diversitat funcional, Cristal Barreiro, actriu sense diversitat, Mireia Isal i Mireia Angulo, actrius en llengua de signes. Així doncs, es tracta, un cop més, d’una aposta en ferm de la companyia per un teatre inclusiu i accessible que reivindica la seva presència en circuits teatrals convencionals per tal de sensibilitzar vers la diversitat funcional i les propostes artístiques emergents. El mirador de les paraules que no puc dir és un text de creació pròpia que qüestiona com un món envaït d'altes tecnologies per a la comunicació, és també un món envaït per la soledat i el desig de comunicar-se de debò. Una reflexió sobre el nostre món, el món d'avui, les pors i els límits del llenguatge i de la comunicació. Una oda a l'esperança que en la soledat intrínseca de l'ésser humà, no estem sols. L’estrena es produirà aquest dissabte 6 de febrer (7,13 i 14 de febrer) a El niu de bamBú, un nou espai sociocultural situat al barri de Guinardó de Barcelona, a tocar de l’Hospital de Sant Pau, fundat per la directora de la companyia i autora també de l’obra, Carla Torres Danés, que treballa per a la inclusió social de persones amb diversitats funcionals a través de les arts.
El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en fundacio@catalunyaplural.cat.
Llegir el Diari de la Cultura en català.