Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal
Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Sant Jordi o com evitar la fuga de ‘clients’

El Gremi de Llibreters afronta la diada amb moderació

Oriol Puig

Córrer una petició tan antiga com la mateixa festa de Sant Jordi: que la diada sigui un dia festiu. Enguany coincideix en cap de setmana, però això només passa cada cinc anys. La resta cauen entre setmana. Les incògnites d’aquest Sant Jordi, per molts festiu, estan servides. Preparem-nos que l’any que ve cau en diumenge. Els llibreters coincideixen que a la diada de Sant Jordi li proven els dies laborables, amb la passejada per les llibreries i les parades mentre s'entra i surt de l’oficina. Ara bé, com afectarà que caigui en dissabte? Com es traduirà en la venda de llibres? Les compres a les localitats de segones residències augmentaran? La gent de comarques vindran a passar el dia a Barcelona?.

Segons el president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, els llibreters estan “vacunats” davant aquesta coincidència. Que la diada coincideixi amb un dissabte no fa por als llibreters que la gent marxi de cap de setmana i confien a mantenir el volum de vendes dels darrers dos anys. “És un dia semilaborable en què hi ha gent que es desplaça i pot fer variacions locals; però igual que hi ha qui està a la seva segona residència en comptes de Barcelona, també hi ha qui va a Barcelona el dissabte: a nivell global, no té per què anar pitjor”. El sector del llibre s’aferra també a la tendència dels últims anys en fer les compres els dies anteriors.

En qualsevol cas, com és habitual, la meteorologia determinarà i condicionarà el moviment de la gent. La possibilitat de xàfecs en algun moment del dia és destacable a força comarques. El president del Gremi de Llibreters té la solució: “Plou? Doncs que la gent surti amb paraigua”. Tant Daura com el president de la Cambra del Llibre i del Gremi d'Editors de Catalunya, Patrici Tixis, afronten la jornada amb optimisme moderat i preveuen un increment de facturació superior al 6% de l'any passat. El 2015 es va traduir en 20,35 milions d’euros a partir d’1.500.000 d’exemplars venuts, fruit d’una oferta d’uns 40.000 títols. Després de diverses caigudes registrades des del 2010, el sector remuntava, i aquest Sant Jordi podria ser una bona empenta perquè la tendència es vagi consolidant. No oblidem que les vendes d'aquesta jornada suposen entre un 5% i un 10% de la facturació de les llibreries en tot l'any.

Tot i les bones perspectives el gremi alerta de l'“intrusisme” que els amenaça durant la diada de Sant Jordi, i, un any mes, apel·len a la responsabilitat dels compradors el dia del llibre. Si fem cas a les travesses dels llibreters, els més venuts al final de la jornada podrien ser les publicacions de Jonas Jonasson, Mia Couto i John Irving, i també premiats com Víctor Amela i Empar Moliner. Al voltant de les 8 del vespre sortirem de dubtes. També si el dia de la setmana en què cau la diada de Sant Jordi és clau per entendre, en part, l'èxit de la jornada. El fet que no sigui un dia festiu a Catalunya, però si d'una gran festivitat arreu del país, veurem si evita la fuga de 'clients' el cap de setmana.

Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Etiquetas
stats