Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Ada Vilaró; “Escena Poblenou fa d’altaveu d'espectacles que aposten per la transformació i el canvi social”

Ada Vilaró, directora artística del festival Escena Poblenou

Oriol Puig

Barcelona —

Escena Poblenou és un somni que va néixer fa 14 anys. Un festival per donar suport a la creació, al risc i a la innovació. Compromès amb la cultura i la societat genera diàleg amb el públic, el barri i la ciutat. Una programació contemporània a l’abast de tothom.

Noves dramatúrgies, teatre, circ, dansa, humor, arts del moviment, site-specific, projectes artístics de comunitat, espais de diàleg i performance envairan del 22 al 25 d’octubre el Poblenou, en diferents espais singulars i sales del barri.

A més de la programació emmarcada en els diversos projectes d’Escena Poblenou, trobarem propostes com Indomador, d’Animal Religion, Mimaia Teatro i El Topic presentaran l'espectacle de titelles Adiós Bienvenida, l'espectacle d'humor Mr. Kebab de Joan Estrader, i Open Door, un espectacle de carrer de Pere Hosta.

Propostes innovadores i emergents i també d’artistes consagrats que fan de la 14a edició de Escena Poblenou, el festival de creació contemporània més participatiu de la ciutat. Entrevistem a la seva directora artística, Ada Vilaró.

Per què aquesta edició adopta un caràcter més social?

No es nou que el festival adopti un caràcter social. Si, en canvi, que ho posem en comú amb el públic, fins ara no ho havíem comunicat. Escena Poblenou neix al barri amb projecció a la ciutat i a nivell internacional. Té aquest caire social perquè estem en un moment que no podem tancar els ulls. Tenim un compromís amb la societat i hem de fer costat a les persones. El festival fa d’altaveu d'espectacles que aposten per la transformació i el canvi social.

Realitats actuals que ens estàn colpejant, com el drama dels refugiats...

Els artistes moltes vegades fem de mirall del que passa a la societat. Malauradament els èxodes de persones han existit sempre. És una llàstima veure que a nivell de comunicació -tecnològicament-, hem avançat com a societat i en canvi la gent ha de continuar marxant dels pobles, ciutats i països. Ens hem de preguntar cap on va l'ésser humà.

Quina reflexió oferirà Fugit de la companyia Kamchàtka, amb la col·laboració de Metges Sense Fronteres i l’Ajuntament de Barcelona? Fugit

Aquest espectacle quan es va crear encara no havia passat la tragèdia humana dels refugiats que sacseja aquests dies Europa. Aquests fets no són aïllats, han succeït sempre, i no volem que segueixin. Fugit és un espectacle que fa viure a l’espectador aquesta experiència en directe. Com a directora del festival tenia l’obligació de programar aquest espectacle per involucrar al públic. Nosaltres encara estem situats en una zona de confort, però quan això trontolla la vida és d’un altre color.

Escena Poblenou continua donant suport a la creació de propostes innovadores i emergents i també d’artistes consagrats. Què tenen en comú?

Totes les propostes s’han escollit valorant molts criteris. Les companyies i els artistes que venen són grans professionals que es troben creant i inventant discursos nous i maneres de compartir reflexions i diàlegs amb els espectadors.

Què feu per recolzar als nous creadors?

Entre 2011 i 2012 la crisi va ser devastadora i van caure molts projectes. Sense anar més lluny el festival hagués pogut desaparèixer. Nosaltres vàrem optar per fer pinya i creure amb el projecte. Hem de ser conscients que venim d’una crisi i hem de buscar aliances. Hem d'associar-nos perquè és en la creació i els artistes on hi ha la la reflexió i el pensament. Escena Poblenou i els espais de creació que hi prenen part som una plataforma que recolzem amb beques de residència a artistes perquè trobin les eines necessàries.

Quin paper juguen les dones a escena?

El món de l’escena és un reflex del que passa a la societat. És evident que estem en un societat patriarcal i el món de l’escena no és una excepció. A Escena Poblenou dediquem l'espai +Dones a les creadores perquè trobin el seu lloc i el seu temps. No ho fem per una qüestió de peritatge sinó per una necessitat vital de l’ésser humà.

El festival és un projecte de barri. De quina manera interactua amb la singularitat i la història del Poblenou?

És un projecte de barri amb la complicitat de la ciutat i el país però també internacionalment. El festival té sentit perquè passa al barri del Poblenou amb la implicació de veïns, veïnes, comerciants i espais que han recolzat des d’un principi el projecte. El seu caliu ens ha permès tirar endavant. Només així hem trobat la complicitat de la ciutat i hem pogut convidar a programadors internacionals que vénen a conèixer els nostres artistes. Aquest barri, la seva gent el fa únic.

Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Etiquetas
stats