Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Padrosa: síndrome de la incompatibilitat crònica

Josep Maria Padrosa, director del Servei Català de la Salut (CatSalut).

Clara Valverde

Vam aconseguir que el Departament de Salut de la Generalitat cancel·lés la jornada-burla del 7 de març sobre la “participació” (“Ara a 'retallar' en diuen 'participar'”, deia el cartell de protesta que circulava amb una foto de Boi Ruiz rient). Aquesta protesta es va organitzar de forma molt eficaç, pública i oberta (#NoTenemosMiedo) per donar una “calorosa benvinguda” a Boi Ruiz a la jornada. La cancel·lació de la jornada va ser una senyal que els poderosos s'adonen que els ciutadans ja no els creuen, que la por pot estar canviant de bàndol i que organitzar protestes de forma oberta dóna bons resultats.

Aviat se celebrarà una altra jornada-burla, organitzada també pel Departament de Salut en col·laboració amb la “Conselleria de Salut a l'Ombra”, la patronal La Unió, d'on procedeixen Boi Ruiz i els seus amics. Aquesta jornada, el 2 d'abril a Barcelona, ​​és sobre el tema de la cronicitat [1] i el ponent principal serà Josep Maria Padrosa, director del CatSalut. Des que vam escriure el primer article denunciant aquesta jornada, els organitzadors han fet dos canvis al programa: Boi Ruiz ja no farà una ponència i la de Padrosa, que abans es titulava “Què rebo?” ara es diu “Què necessito?”.

Atès que Padrosa és apoderat de 7 empreses de fisioteràpia que tenen contractes amb el CatSalut des de fa anys rebent uns 20 milions d'euros per any, “Què rebo?” com a títol de la seva ponència era massa pervers, fins i tot per a aquests manipuladors, sobretot després que es denunciés en aquesta publicació [2]. (La investigació sobre els negocis incompatibles de Padrosa va ser duta a terme pel grup de ciutadans la Plataforma d'Afectades per les Retallades Sanitaris, La PARS) [3]. L'Oficina Antifrau de Catalunya ha assenyalat que els negocis de Padrosa no són compatibles amb el seu càrrec però segueix aquí i, un cop més, no passa res.

El que faran i diran en aquesta jornada Padrosa i els seus amics del Departament de Salut, ja ens ho imaginem: cantaran les glòries de la “col·laboració” entre la sanitat pública i la privada, aquest entranyable “model català” potenciat al màxim per CiU amb el vis-i-plau d'ERC, a través del qual la privada va xuclant els recursos públics sense cap control públic. I també els ponents es posaran medalles, sobretot el que fan per nosaltres, els malalts crònics. Per això hauran de recórrer a la ficció ja que la realitat de la vida en llistes d'espera, amb les retallades en la Llei de Dependència i altres possibles ajudes, i el total desemparament dels malalts crònics, no seria un plat de bon gust amb els canapès de la jornada.

Però la pregunta més important ara és: què faràs tu? Els activistes sans, com la resta de la societat, tendeixen a no donar molta importància al tema de la cronicitat, encara que els malalts crònics en Catalunya siguem, segons el Departament de Salut, el 36,5% de la població adulta [4].

Si tu no ets un malalt crònic ara, ho seràs un dia i coneixeràs de primera mà l'abandó, la falta d'atenció sanitària i l'absència d'ajuda i solidaritat. Viuràs el llarg procés de deshumanització, la realitat de ser vist com un cos inútil, i la humiliació de no saber si pots arribar del llit al bany. I sense les ajudes a la dependència que estan desapareixent.

També tindràs l'experiència d'estar sobre-medicat amb els medicaments molt rendibles que les farmacèutiques utilitzen per fer el gran negoci del segle, medicacions, que en molts casos no només no ajuden, sinó que empitjoren la salut del crònic. En canvi les medicacions que necessites, no sempre estaran disponibles i hauràs de pagar dues vegades (el “repagament” que Boi Ruiz defensa com a “mesura dissuasòria” contra els “abusos”, perquè els crònics són una gent de poc fiar, aquests ancians que tenen dos -glups- caixes d'Ibuprofeno a casa!).

I si sobrevius a les llistes d'espera (“no corre pressa, és 'crònic'”), la teva salut deteriorarà en un pelegrinatge de metge en metge mentre el pneumòleg mira els teus pulmons, l'hepatòleg el teu fetge, l'endocrí el teu pàncrees, el neuròleg la teva confusió i l'uròleg els teus ronyons. Perquè el que és rendible és un especialista i un medicament (o més) per cada tros del teu cos en comptes de tenir una visió de conjunt multisistèmica. Com la gran part de la població, moriràs d'una fallada multisistèmica encara que en el certificat de defunció posi “aturada cardiorespiratòria”.

Llavors, què fem per denunciar la jornada-burla sobre la cronicitat i la presència impune de Josep Maria Padrosa? Algunes de les idees que s'estan estudiant entre activistes són les següents:

- Si la teva malaltia crònica t'impedeix sortir de casa el 2 d'abril, obre't un compte de Twitter i “trolleja” (envia tuits criticant i desemmascarant) la jornada al hashtag (HT), que utilitzaran els organitzadors de la jornada que és # JornadaCronicitat

- Que cada grup, organització i associació envïi un representant a participar a la jornada (costa 40 euros), una persona que estigui preparada per intervenir (encara que no el deixin, però es fa de totes manera, de maneres creatives, sorprenents -veure els Yes Men) desemmascarant a Padrosa i la manca d'atenció als crònics a Catalunya.

- La resta estarem fora del edifici (Auditori Col·legi Major de Sant Jordi. Passatge Ricard Zamora, 4-8, Barcelona, ​​prop de General Mitre amb Sarrià [5] ) a les 8.30 del matí, amb pancartes, premsa, gravant vídeos i fotos, cantant i parlant de les injustícies de cada col ·lectiu de malalts crònics i denunciant la impunitat Padrosa.

- Des d'ara fins al 2 d'abril, parla amb els teus amics i familiars, associació i assemblea sobre com aneu a participar en aquest acte. (Cerca a Facebook a la protesta “Jornada-Burla Padrosa Cronicitat” i afegeix el teu nom als que aniran #SinMiedo).

[1] http://www.uch.cat/activitats/i-jornada-transversal-datencio-a-la-cronicitat-que-necessito-que-oferim.html

[2] http://www.eldiario.es/catalunya/diarisanitat/recortan-humillan-Jornadas-Departament-Salut_6_233836628.html

[3] http://afectadasporlosrecortessanitarios.wordpress.com/2013/06/26/padrosa-contratos-catsalut-incompatibilidad-dimision-fisioterapia/

[4] http://www.coill.org/Ficheros/Novedades/plasalut% 202011% 20 -% 2015.pdf

[5] https://www.google.es/maps/place/41%C2%B023'33.5%22N+2%C2%B008'00.0%22E/@41.39263,2.13334,15z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x0:0x0

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats