eldiario.es

Menú

CATALUNYA

El metall de Catalunya comença a negociar el conveni més decisiu

De l'acord en depèn la renovació de les condicions laborals de 250.000 empleats

És el primer gran conveni del ram a Espanya que es negocia després de la reforma laboral

Les patronals es troben dividides per la representació i per l'àmbit territorial

- PUBLICIDAD -
El sector del metal estudia una huelga en Cataluña para exigir un nuevo convenio

El sector del metall estudia una vaga per exigir un nou conveni

Els sindicats del sector metal·lúrgic català i la seva patronal, la Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM), han iniciat la negociació del principal conveni del ram, el del metall a Catalunya. Ja a la tercera reunió, encara no s'ha avançat ni un pam, segons fonts sindicals.

La reforma laboral aprovada per l'Executiu de Rajoy el curs passat fixa un límit temporal per a la renovació dels convenis i, en cas contrari, tot el seu contingut perd vigència i s'hauria de negociar tot des de zero. La del metall barceloní suposa el tret de sortida d'un conjunt de negociacions que sentarà un precedent del que podria succeir en el futur a la resta d'àmbits laborals de Catalunya i Espanya.

José Antonio Hernández, de la federació d'Indústria de CCOO, és un dels negociadors per la part sindical. Després de la tercera reunió amb la patronal, afirma que les converses "segueixen bloquejades". A la taula negociadora no hi ha sigut present Pimec, patronal catalana de la petita i mitjana empresa amb poca presència al sector.

Álvarez, disposat a "aturar les fàbriques"

Per la part social obtenir un resultat positiu en el conveni del metall de Barcelona és clau. El secretari general d'UGT, Josep Maria Álvarez, ha declarat amb tota rotunditat que si no s'arriba a un acord "aturarem les fabriques", donant a entendre que els sindicats es juguen molt més que fixar increments salarials.

La idea dels sindicats és unificar més els convenis provincials catalans. Així, al juliol venç la vigència del de Lleida i, si no es renova, la seva normativa quedarà en res. La patronal no està d'acord en unificar els convenis. Els lleidatans defensen la seva posició en funció de l'existència d'un acord en la seva demarcació, però fonts sindicals indiquen que el que els interessa és mantenir les taules salarials més baixes que a la resta Catalunya.

A més de la guerra entre patronal i sindicats, els empresaris tenen la seva pròpia batalla. Pimec vol estar present a la taula de negociació. Dilluns passat ho va intentar en presentar-se a l'escenari de la trobada amb certificats que demostren que representen almenys el 10% de les empreses. La UPM, organització afiliada al Foment del Treball, els va barrar el pas i va remetre la decisió final a una resolució judicial.

El conveni del metall de Catalunya pot convertir-se en marc de referència laboral d'Espanya. Sota el seu paraigua hi ha 250.000 treballadors. Només a la província de Barcelona afecta 170.000 treballadors.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha