Els contractes municipals que Ada Colau revisarà (i els que encara no)
Ada Colau serà investida alcaldessa, segons tots els pronòstics, el dia 13 de juny. Malgrat que encara queda una setmana per a la seva presa de possessió i per a la formació del seu govern municipal, l'equip de Barcelona en Comú ja ha començat a prendre decisions de calat, enmig d'un traspàs de poder en què els de Colau han assumit responsabilitats des del primer dia.
No és usual que un equip de govern entrant es responsabilitzi del traspàs de poder en el grau que Barcelona en Comú ho està fent, però les circumstàncies els han portat a això. Colau va denunciar l'endemà de la seva victòria a les urnes que Xavier Trias estava signant contractes d'última hora que comprometien pressupost futur del consistori, una acusació a la qual l'equip de l'alcalde sortint va reaccionar assegurant que no signarien res sense el beneplàcit de la futura alcaldessa. CiU passava així una patata calenta a la candidatura de confluència, que des de llavors ha hagut de prendre importants determinacions.
La primera d'aquestes grans decisions va ser la signatura de la proposta de Barcelona al GSMA, l'associació d'operadores i companyies telefòniques, perquè la capital catalana segueixi sent a més la “capital mundial del mòbil”, títol que inclou la celebració del Mobile World Congress (WMC), un dels més importants esdeveniments anuals que acull la ciutat. Trias va voler validar la seva signatura amb la presència de tots els partits de la nova cambra –a excepció de la CUP Capgirem, que va declinar assistir-hi–. La líder de Barcelona en Comú va acceptar fer-se una foto d'inqüestionable càrrega política adduint a la responsabilitat i a la necessitat que el MWC continuï celebrant-se a Barcelona, segons han explicat en una breu nota de premsa.
Primera revisió de projectes i contractes
Si l'acceptació de les condicions del WMC tenia lloc el dimarts, aquest divendres el grup municipal encara sense constituir ha anunciat la primera onada de revisió de projectes i contractes. El primer dels projectes que BComú vol plantejar correspon a l'activitat de la Fira 2000, empresa de titularitat pública participada per institucions com la Diputació, la Generalitat, la Cambra de Comerç i els ajuntaments de l'Hospitalet i de Barcelona, entre d'altres, i la comesa és gestionar la Fira de Barcelona. Segons BComú, el nou govern ha de “liderar la negociació de la composició interna” d'aquesta empresa.
La candidatura també ha anunciat que revisarà el projecte de La Maquinista. L'any passat l'equip de govern de Trias va pactar amb el PP l'ampliació del gran centre comercial del districte de Sant Andreu, al qual se li sumarien 30.000 nous metres quadrats. L'associació de veïns va qualificar aquesta operació de “pelotazo” i van criticar la requalificació dels terrenys arran de la construcció d'una nova escola que el barri necessita. Ara l'equip de Colau considera que el projecte s'ha de paralitzar i replantejar-se, “evitant posar en perill la construcció de l'escola”, aclareixen.
L'última de les actuacions té a veure amb el contracte municipal amb l'empresa Telefónica, proveïdora de les comunicacions de l'ajuntament. Segons el compromís signat amb els vaguistes de Movistar, Barcelona en Comú havia de revisar la contractació amb aquesta empresa per garantir que complia amb els drets laborals dels seus treballadors, contractats o subcontractats. Davant la necessitat de renovar el contracte en els pròxims dies, BComú ha rebaixat el compromís contractual de 12 a 6 mesos, observant que mig any és el mínim necessari per poder pressionar sense patir una apagada en les comunicacions.
Decisions sobre altres projectes heretats
La revisió de la Fira 2000, l'ampliació de La Maquinista i el contracte amb Telefónica han tingu lloc en ple traspàs de poder. L'equip sortint ha lliurat a Barcelona en Comú una gran quantitat d'informació municipal sobre el qual el nou govern ja està treballant. En els propers mesos hauran de decidir què fer amb algunes de les grans apostes que Trias no ha pogut culminar durant el seu mandat.
Una d'elles és la forma de finançament de l'ajuntament, de la qual BComú ja ha anunciat que vol renegociar amb els bancs i valorar millors ofertes. Segons els pressupostos aprovats, Barcelona pagarà aquest any 33 milions d'euros en interessos bancaris per una vintena de crèdits vius. Per al nou gabinet el finançament és un tema clau i una de les primeres reclamacions de Colau després de guanyar les eleccions va ser exigir al Govern de la Generalitat el pagament del deute que l'administració catalana manté amb el consistori de la seva capital, que ascendiria, segons l'anterior govern municipal, a més de 90 milions d'euros.
Els de Colau hauran de fer front en els pròxims mesos a dos importants projectes de ciutat que han d'acabar de gestionar. En primer lloc, la reforma del Port Vell, un projecte que ha rebut sonores crítiques en dos vessants: la privatització i especulació de l'espai públic i el presumpte blanqueig de capitals que s'amagaria després del projecte, investigada per Antifrau. Segons el programa de Colau, el nou ajuntament revisarà el projecte per tornar l'accés públic al port i renegociarà les condicions de la concessió de la marina.
El nou govern també s'haurà d'encarregar de la candidatura de Barcelona per als Jocs Olímpics d'Hivern, sota la marca “Barcelona Pirineus 2026”. Idea original del darrer alcalde del PSC, Jordi Hereu, l'equip de Trias va deixar gairebé paralitzat el pla que, en canvi, té vinculades algunes actuacions urbanístiques de gran impacte, com la construcció d'una pista d'esquí a la Zona Franca, que hauria de comptar amb la inversió de l'ajuntament. Barcelona en Comú no portava en el seu programa la candidatura a les olimpíades hivernals, però, en una entrevista concedida aquest dimecres per la futura alcaldessa a BTV, Colau no va tancar a la possibilitat de la candidatura, tot i que ha advocat per revisar-la i millorar-la.