Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els contraris a la independència carreguen contra un Mas absent en el primer debat de candidats al 27-S

Els set candidats de partits amb representació han celebrat el seu primer debat a La Ser

Arturo Puente

Els partits volen donar-li tanta rellevància a la cita del 27-S que tenen pressa per començar la campanya electoral. A 3 dies de la Diada, que en marcarà l'inici oficial, els candidats a la presidència de la Generalitat s'han citat a la Ser per celebrar el seu primer debat, amb l'única absència del candidat a president de Junts pel Sí, que ha decidit enviar al número u per Tarragona, Germà Bel, en comptes d'Artur Mas. La resta dels contendents han estrenat les seves primeres espases per a una contesa en castellà i emesa en àmbit espanyol.

El debat ha pivotat al voltant de l'absent candidat de Junts pel Sí, Artur Mas, que segons els últims sondejos és a prop de la majoria absoluta, i que ha centrat totes les crítiques per part dels contraris a la independència. L'economista Germà Bel, exdiputat al Congrés amb el PSC, ha fet front a les acusacions contra el president, a qui la resta de candidats han qüestionat la gestió social del seu govern, el seu pla secessionista, que sempre culpin l'Estat dels problemes de Catalunya o la manca de compromís amb la ruptura, segons el costat des del qual es fes la crítica. Bel ha explicat el seu projecte donant mostres de sentir-se aclaparat en alguns moments, i ha acabat centrant la major part de l'atenció a causa del seu avantatge electoral.

Segons Germà Bel, la seva candidatura proposa dotar-se d'un nou Estat com a instrument per fer front a una situació d'incertesa creixent en el panorama internacional. “Jo vaig estar molts anys al PSC i vaig ser diputat al Congrés”, ha explicat Bel com a exemple de l'àmplia confluència que Junts Pel Sí representa. “El nostre aspecte comú és que primer ens cansem de lluitar per una causa perduda, com la transformació de l'Estat espanyol, i després ens cansem d'estar cansats”, ha postil·lat.

Albiol lloa la recuperació, Rabell proposa un rescat ciutadà

Qui millor ha aprofitat els minuts que el debat li permetia ha estat Xavier García Albiol. El candidat del PP ha aconseguit situar-se com el més furibund antiindependentista, per davant fins i tot d'Arrimadas i Iceta, a qui reclama claredat en el terreny nacional, i ha tret pit de la suposada recuperació que el seu partit està obrant per a Espanya. L'exalcalde de Badalona ha acusat Bel de culpar de tots els mals de Catalunya a Espanya. “Per això mateix, perquè no volem culpar Espanya, molts catalans estem decidits a prendre les nostres pròpies decisions”, ha rebatut Germà Bel, que en un moment ha arribat a demanar a Albiol que no estirés tant la mà perquè temia rebre un cop.

El del PP ha llançat una bateria de propostes econòmiques entre les quals ha assegurat que havien d'“abaixar l'impost de successions” per “ajudar als que pitjor ho estan passant”. Al pas de la suposada recuperació ha sortit Lluís Rabell, el candidat de Catalunya Sí Que És Pot, qui ha retret que el PP és el govern amb el que més ha augmentat la desigualtat i ha assegurat que “els que ens ha portat fins aquí no serà qui ens tregui”.

Rabell també ha carregat contra la política de retallades del Govern de Mas, de qui ha recordat que en la seva primera etapa va estar recolzat pel PP. El candidat del Sí Que Es Pot ha proposat un pla de rescat social que, entre altres coses, augmenti impostos als que més tenen per acabar amb l'austeritat. “En aquestes eleccions ens juguem fer emergir allò que es vol fer desaparèixer, que són les múltiples retallades socials que ha patit Catalunya”, ha assegurat Rabell.

Baños recepta sobirania plena i Arrimadas critica la despesa de la independència

També el candidat de la CUP, Antonio Baños, ha carregat contra les retallades i “la misèria que pateixen els ciutadans”, per al que ha receptat polítiques anticapitalistes i independència per sortir de l'euro i de la UE. El de la CUP ha assegurat que aquestes eleccions han de servir perquè Catalunya assoleixi la seva total sobirania, trencant amb l'statu quo i la corona borbònica. A més, ha reclamat al candidat de Junts pel Sí que es posicioni sobre la ruptura que l'esquerra independentista proposa i ha assegurat que “no votaran ni investiran Artur Mas”.

Arrimadas ha reclamat, com sol ser marca de la seva formació, que es parli “del que a la gent realment li importa”. “Un reconeixement de la nació en la Constitució no dóna de menjar”, ha assegurat la candidata de Ciutadans, després de retreure la despesa que suposa l'independentisme a les arques catalanes. Per Arrimadas el debat sobiranista pretén tapar la corrupció dels nacionalistes i reclama canvis a Espanya com a millor solució a la desafecció dels catalans. A més, ha centrat les seves propostes econòmiques en les ajudes als petits empresaris, alguna cosa en el que ha estat d'acord Ramon Espadaler, el candidat d'Unió. Per Espadaler cal anar més enllà i crear la figura del “defensor de l'autònom”, perquè els emprenedors no trobin “sols contra l'administració”, com assegura que ho estan ara.

Espadaler ha atribuït el problema sobiranista de Catalunya a l'immobilisme del PP, ha reclamat un millor finançament per a la comunitat i ha demanat avançar en l'autogovern i celebrar una consulta, però no des de la unilateralitat. “Unió és un interlocutor entre totes les parts”, s'ha presentat l'exsoci de Convergència. Els democristians aposten pel diàleg, de la mateixa manera que el PSC, el candidat dels quals, Miquel Iceta, ha proposat diàleg i reforma federal com a solució als problemes nacionals. “Si guanya Artur Mas no hi haurà un govern de concentració, sinó un de confrontació i ruptura”, ha opinat Iceta. Per al candidat del PSC en matèria econòmica s'ha de millorar el finançament català, i ha proposat recuperar els impostos de 2010 per arribar a una despesa social similar al que va deixar el seu partit en 2010.

Etiquetas
stats