Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els paradistes dels Encants critiquen la poca funcionalitat del nou espai

Aspecte dels nous Encants el dia de la seva inauguració. / Cristina Palomar

Cristina Palomar

Barcelona —

Tres mesos després de la inauguració del nou edifici dels Encants, el disseny poc funcional de l’equipament ja ha començat a provocar les primeres queixes dels venedors, sobretot dels que tenen parades desmuntables. Els principals problemes estan relacionats amb la climatologia, la inclinació del paviment i la falta de lavabos, i s’afegeixen a la queixa prèvia presentada per 134 paradistes per la distribució de la quota de lloguer aplicada per la Junta, i que consideren una discriminació respecte a les botigues fixes per la diferència de preus.

En un escrit enviat al gerent de l’Institut Municipal de Mercats, Jordi Torrades, els signants critiquen la prioritat que l’Ajuntament de Barcelona ha donat al disseny de l’edifici per davant de les necessitats reals dels venedors i li reclamen actuacions urgents. Un dels problemes més greus és el que té a veure amb el vent i la pluja, i que a vegades fa pràcticament impossible muntar les parades. “S’ha optat per un disseny de l’edifici massa alt i el costat més exposat a les inclemències del temps dóna a Llevant”, recorden alhora que consideren “una despesa inútil” la instal·lació de tendals “perquè estan dissenyats perquè es recullin de forma automàtica quan el vent bufa a més de 40 quilòmetres per hora, cosa bastant habitual quan plou.”

Un altre dels punts criticats del disseny de l’arquitecte Fermín Vázquez és la peculiar inclinació del sòl de l’equipament i el greuge comparatiu que suposa que només s’hagi anivellat en el cas de les botigues. “La inclinació del terreny en moltes de les parades pot originar amb els anys dolències a l’esquena”, afirmen. La poca sostenibilitat d’un equipament tan car també és motiu de queixa: “Com és possible que s’inauguri un edifici que ha costat 57 milions d’euros amb 8.500 m2 de terrat i que no s’hagin posat ni plaques solars ni dipòsits de recollida d’aigua per al consum intern?”, es pregunten.

Els firmants de la carta aprofiten les xifres oficials de 150.000 visitants a la setmana donada per l’Ajuntament de Barcelona per reclamar més lavabos. “Tampoc entenem que un edifici amb tantes visites tingui un nombre de lavabos tan reduït en els espais comercials”, lamenten alhora que puntualitzen que l’allau de visites s’ha de limitar al primer mes d’obertura. “No s’ha aconseguit un disseny comercial que afavoreixi a la majoria. Tenim un 40% del mercat que atrau a molts clients i un 60% que està condemnat a sobreviure com pugui”, conclouen.

En el capítol econòmic, les crítiques a la Junta que presideix Diego Escámez tenen a veure amb la diferència de preus que paguen botigues fixes i parades desmuntables. I és que mentre que les primeres paguen de lloguer 4 euros al mes per metre quadrat, les segones en paguen 7,85 tot i ocupar menys superfície útil que les botigues i treballar en condicions més dures. A més, asseguren que “el preu actual no és només discriminatori, sinó que és diferent del recollit en el document del 15 de setembre del 2011”, on apareixia una quota de 7,50 euros el metre quadrat per a les parades desmuntables.

En el punt de mira de tots aquests retrets hi ha la Junta d’Els Encants, a qui els paradistes signants del document acusen d’opacitat i “d’haver negociat amb el consistori d’esquenes a la majoria dels venedors”. Divendres 27 de desembre a la tarda, els venedors hauran de votar en assemblea si volen que l’actual Junta –formada per vuit membres, la majoria d’ells propietaris de botigues i en la direcció del mercat des de fa vuit anys- continuï al càrrec quatre anys més o doni pas a un equip nou molt més crític amb l’Ajuntament de Barcelona.

Etiquetas
stats