Els Pujol van arribar a acumular 8 milions d'euros a Andorra
El compte que la família Pujol-Ferrusola té a Andorra es va obrir a la primera meitat de la dècada de 1980 amb un saldo inicial del que avui serien vuit milions d'euros, un milió per cada un dels vuit titulars inicials, Marta Ferrusola i els seus set fills, quan la majoria dels fills del clan eren menors d'edat, segons fonts pròximes a la família.
Les mateixes fonts afirmen que l'expresident de la Generalitat mai va figurar entre els titulars del dipòsit bancari. Amb el temps, tres dels fills del matrimoni Pujol-Ferrusola, Jordi, Josep i Oriol, van treure del compte la seva part dels diners. Els dos primers ho van fer durant la dècada de 1990 i Oriol Pujol fa tres anys.
Aquestes dades confirmen que Jordi Pujol es va immolar públicament per protegir la seva família quan, el passat 25 de juliol, va difondre un comunicat en què confessava haver mantingut una quantitat de diners indeterminada durant els últims 34 anys. En aquell comunicat, Pujol afirmava que l'origen dels diners era una herència rebuda el 1980. Atès que el pare de l'expresident, Florenci Pujol, va morir al març de 1980, es va interpretar que Jordi Pujol es referia a l'herència paterna. Herència de la qual la seva germana Maria diria més tard no tenir notícia.
Pujol va emetre el seu comunicat com a part dels acords assolits en la cimera familiar que els Pujol-Ferrusola van celebrar a la finca de Josep Pujol Ferrusola a la localitat francesa de Latour de Carol. Quan el diari El Mundo va publicar el 7 de juliol que Marta Ferrusola i quatre dels seus fills –Marta, Pere, Mireia i Oleguer– havien realitzat 11 ingressos per un valor total de 3,4 milions d'euros al desembre de 2011.
Els cinc titulars actuals del compte van presentar declaracions complementàries i regularitzar els diners el passat 14 de juliol. Però això no va servir per evitar que, després de la remissió del comunicat autoinculpatori de Pujol, es compliqués la vida judicial de la família.
Quatre dies després del comunicat de l'expresident de la Generalitat, el titular del jutjat d'instrucció número cinc de l'Audiència Nacional, Pablo Ruz, citava a declarar com a imputat el primogènit del clan Pujol-Ferrusola, Jordi, i a la seva exdona, Mercè Gironès, pels seus múltiples negocis suposadament irregulars a l'estranger. El desencadenant van ser les denúncies que ve presentant contra Jordi Pujol Ferrusola seva exparella Victoria Álvarez. Els investigadors han determinat que la fortuna no declarada de Jordi Pujol Ferrusola a l'estranger podria arribar als 55 milions d'euros.
Ara tot el clan ha iniciat una campanya judicial per evitar que la Justícia espanyola obtingui més informació sobre els seus fons a l'estranger. Han presentat una querella contra dos bancs andorrans, Andbank i Banca Privada d'Andorra (BPA) per trencar el secret bancari i el secret professional. Tenen la convicció que l'origen de la informació que va publicar El Mundo el 7 de juliol és un membre despitat del gabinet jurídic de la BPA.
Així i tot, el jutge Ruz ha enviat una comissió rogatòria a Andorra perquè el principat informi a l'Audiència Nacional de les activitats financeres de Jordi Pujol Ferrusola al principat. Els advocats del clan Pujol-Ferrusola, aquesta vegada en nom del primogènit, també han recorregut la comissió rogatòria.
És evident que el clan de l'expresident pretén invalidar la informació sobre el compte que posseeixen en Andorra, tant per paralitzar el procediment contra Jordi Pujol Ferrusola a l'Audiència Nacional, com el que va iniciar la titular del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona, Elisabet Castelló, contra el propi Jordi Pujol i contra la seva dona, Marta Ferrusola.
Perquè sembla evident que també pretenen evitar que els tribunals espanyols descobreixin quin és l'origen dels diners que van acabar ingressats a la BPA. Fins ara l'única cosa clara és que el punt de partida dels 3,4 milions que els Pujol-Ferrusola van moure el desembre de 2010 és Suïssa. Els diners van ser transferits des del país helvètic a un compte a Andbank i Marta Ferrusola i els seus fills Marta, Pere, Mireia i Oleguer, van extreure els diners i el van ingressar al seu compte a la BPA.
Pujol va aparcar l'equivalent a cinc milions d'euros en accions de Banca Catalana abans de les eleccions de 1980 a una fundació vinculada al banc, la Fundació Catalana. Les accions van poder ser venudes molt abans de la intervenció del Banc d'Espanya a l'agost de 1982, perquè els inspectors del regulador no van trobar el paquet accionarial, per molt que figuri en la documentació intervinguda a Banca Catalana.
A més, les esmentades fonts pròximes al clan Pujol-Ferrusola asseguren que, encara que després de la intervenció del Banc d'Espanya les accions de Banca Catalana tenien un valor d'una pesseta, quan va concloure la intervenció el 1984 i el Fons de Garantia de Dipòsits va adjudicar el banc fundat per Jordi Pujol al llavors Banc de Biscaia –avui integrada al BBVA–, l'entitat presidida pel mort Pedro de Toledo va poder compensar al llavors president de la Generalitat.