JxSí i la CUP registren la llei per crear l'Agència catalana de Protecció Social
Junts pel Sí i la CUP han presentat aquest dimarts el projecte de llei que, de ser aprovat, permetrà la creació de l'Agència Catalana de Protecció Social. L'objectiu d'aquesta agència serà dur a terme les competències autonòmiques amb les que actualment compta Catalunya en matèria de protecció social, així com cobrir les competències que es derivaran de la futura Llei Integral de Seguretat Social, una de les “lleis de desconnexió” que es treballa en la ponència i que els grups independentistes preveuen presentar durant aquesta legislatura.
El text de llei ha estat introduït al registre del Parlament pels diputats de JxSí, Chakir el Homrani i Natàlia Figueras, i pels de la CUP, Mireia Vehí i Albert Botran, i començarà ara el seu tràmit parlamentari. El projecte preveu que l'Agència es constitueixi com un organisme autònom regit per dret públic, una “estructura autonòmica imprescindible per crear un marc català de seguretat social”, en paraules de la diputada Mireia Vehí. L'objectiu d'aquesta agència serà gestionar les prestacions del sistema de protecció social català, a més del sistema de recaptació per finançar-les.
Els diputats han redactat una llei intentant que no s'extralimiti en les competències que actualment té la Generalitat de Catalunya, per evitar que sigui suspesa pel Constitucional. De fet, ja en la passada legislatura el Govern va intentar tirar endavant aquesta agència mitjançant articles incorporats a la llei d'acompanyament, que van ser suspesos pel Tribunal Constitucional el juny passat, juntament amb l'Agència Tributària catalana.
Malgrat l'intent de no sobrepassar competències actuals i, per tant, blindar a la possible suspensió, els grups independentistes sí que projecten l'Agència com l'embrió de la futura Seguretat Social catalana. Aquesta llei, que de moment es troba en procés d'elaboració en la ponència, serà part del paquet de les tres lleis de desconnexió, al costat de la d'Hisenda catalana i la de Procés Constituent. La presentada aquest dimarts no és, per tant, una llei de desconnexió, encara que sí que és vital per a la futura llei Integral de Seguretat Social, que preveu regular matèries sobre les quals la Generalitat no té competències.