Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Manifestació per la unitat d'Espanya a Barcelona: “Votar no és sinònim de democràcia”

Concentració de Societat Civil Catalana a la plaça Catalunya / João França

João França

Milers de persones –38.000 segons la Guàrdia Urbana– s'han concentrat a la plaça Catalunya de Barcelona convocades per l'entitat unionista Societat Civil Catalana (SCC) per celebrar el 12 d'octubre amb el convenciment que la població catalana viu enganyada enmig al procés sobiranista. “Estem davant d'una campanya d'agitació i propaganda sense parangó des de la Segona Guerra Mundial”, ha assegurat el vicepresident de SCC Joaquim Coll en relació al Govern i els mitjans públics catalans.

Coll assegura que l'el 9-N és “un engany, una falsedat i una estafa democràtica” i ha cridat a respondre als crits d'independència al crit de “in-tel-li-gèn-cia”. I afegeix que “votar no és sinònim de democràcia. El que és rellevant és per a què es vota”.

L'entitat cridava a una “concentració festiva i familiar”, i han aconseguit un ambient de celebració amb gent de totes les edats, però també han fet acte de presència formacions ultres com Plataforma per Catalunya (PxC), el Casal Tramuntana o el Moviment Social Republicà (MSR).

SCC ha cridat a l'escenari a dotze persones per parlar en defensa de la unitat d'Espanya. Un ciutadà sud-americà ha sortit a apel·lar que Espanya és un referent a Amèrica Llatina. Un aranès ha reivindicat la convivència entre les cultures espanyola, catalana i aranesa a la Vall d'Aran. Un funcionari de justícia madrileny destinat a Catalunya ha assegurat que tem no poder tornar a casa. Una ciutadana polonesa –“sóc una catalana 'polaca' de veritat”, ha dit entre rialles– ha reivindicat la integritat de la Unió Europea que li permet anar de casa al seu país d'origen sense creuar duanes. Tampoc ha faltat una mare reclamant la “convivència” a l'escola davant el sistema d'immersió lingüística en català.

“Som aquí sota el lema 'L'Espanya de tots'”, ha recordat el president de SCC Josep Ramon Bosch. “I aquí alcem el nostre veu per dir clar que els catalans no pensem renunciar a l'Espanya de tots, que és la nostra, i tampoc pensem renunciar a Llatinoamèrica, amb la qual ens uneixen tants llaços culturals”, ha apuntat. “Volíem que Barcelona fos avui la capital sentimental d'Espanya, i ho hem aconseguit!”, Ha celebrat Bosch davant un públic que incloïa catalans i també gent vinguda d'altres parts de l'Estat per fer acte de presència a Barcelona.

Presència del PP i Ciutadans

Abans de participar en l'acte, la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha demanat al president català, Artur Mas, que “escolti a la Catalunya que reivindica el seu sentiment català i espanyol”, i l'ha avisat que el seu únic “adversari” és “ell mateix” perquè ha “perdut el sentit comú”. La líder del PPC ha volgut traslladar a “milions de catalans que estiguin tranquils, que no hi haurà referèndum il·legal el 9-N i que Catalunya és Espanya”, i ha reclamat a Mas que convoqui eleccions anticipades perquè està “a la desesperada”.

El líder de Ciutadans Albert Rivera ha reclamat a Mas que convoqui eleccions anticipades perquè governi un president que “pensi en reconstruir la Catalunya democràtica”. “Li demano a Mas que abandoni, el joc s'ha acabat. Ja no valen les astúcies canviant la data dels decrets de convocatòria. Hem de canviar de polítiques i no de passaports”, ha subratllat Rivera, que ha expressat la seva voluntat de “tendir ponts” entre tots els catalans.

D'altra banda, Camacho ha subratllat que l'absència del PSC a la concentració “demostra els complexos que té el socialisme català”, ja que el seu líder, Miquel Iceta, “vol estar més a prop del nacionalisme de Mas que amb els que defensem la Constitució , la llei i la democràcia. Pedro Sánchez (líder del PSOE) seria aquí”, ha afegit.

La líder del PPC també ha expressat la seva condemna a l'atac sofert per un autobús de Societat Civil Catalana apedregat a Lleida. “Es demostra que el procés no és pacífic ni democràtic en la seva totalitat”, defensa.

Manifestació ultra

Malgrat la presència de forces ultres a la concentració de SCC, la majoria de formacions de la ultradreta s'han manifestat a Montjuïc, com és habitual, en una marxa que ha sumat 300 persones, segons la Guàrdia Urbana. En resposta, mig miler de persones han participat d'una marxa antifeixista al barri de Sants.

Etiquetas
stats