Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

El CIE: una doble anomalia democràtica

Andrés García Berrio

Advocat i membre d'Iridia - Centre per la Defensa dels Drets Humans —

El Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Barcelona està tancat per obres. En els seus 10 anys d'existència és la primera vegada que cap persona es troba privada de llibertat en el centre. La situació arriba fruit d'una interlocutòria judicial emesa fa dos anys després d'una queixa presentada per l'equip jurídic de Tanquem els CIES. El motiu de les obres: que 10 anys després de la seva creació les persones puguin anar al lavabo dins de la cel·la.

Després de 10 anys de relats grotescs sobre la manera en què feien les seves necessitats en galledes a la nit en cel·les habitades per 6 persones, el Ministeri d'Interior, dos anys després de l'ordre del jutjat, va decidir emprendre aquestes obres. Les obres arriben tard i no només pel retard esmentat. Arriben tard perquè el CIE no hauria de tornar a obrir les portes.

Després d'anys de dur treball per part de diferents organitzacions socials, l'octubre de 2014 es va iniciar un procés irreversible cap al tancament del CIE a través de la creació de la campanya 'Tancarem El Cie'. En els seus primers mesos de vida va aglutinar el suport de més de 250 organitzacions socials, veïnals i polítiques que evidenciaven que s'estava forjant una forta majoria que volia veure ben aviat com el CIE passava a la història.

Mesos després, i fruit d'aquest procés de sensibilització i mobilització, es va constituir un grup d'estudi sobre models de CIE al Parlament de Catalunya. Les organitzacions socials ens impliquem i després de mostrar la realitat que portàvem vivint anys i després d'una nova protesta massiva, el Parlament va aprovar instar al govern central al tancament dels CIES per una majoria superior als 2/3 de la cambra. Van votar a favor de la resolució Convergència, Unió, ERC, PSC, ICV i CUP. Només van votar en contra el PP i Ciutadans.

Mesos més tard i després d'un nou procés d'incidència política dut a terme per les mateixes organitzacions, l'Ajuntament de Barcelona va aprovar el 27 de novembre una Declaració Institucional en la qual es va posicionar de nou amb una majoria superior als 2/3 amb el suport de tots els grups parlamentaris a excepció novament dels mateixos que es van oposar al Parlament.

És en aquest escenari i no en un altre en el que el CIE va tancar les seves portes a finals del mes d'octubre per fer unes obres que no sabem en quin moment finalitzaran, encara que sembla que serà durant el mes de febrer. El que sí que tenim clar és que tenim davant una situació d'excepcionalitat i oportunitat que hem d'aprofundir per aconseguir tancar el CIE.

Cal destacar així mateix que a la Moncloa actualment hi ha un govern interí a l'espera de la conformació del pròxim nou Govern en un escenari altament imprevisible. És el moment. Després de molts anys de treball quotidià, de patiment, de resistència, de passos de formiga, ha arribat el moment de fer passos de gegant i ser conseqüents fins al final.

En aquest context excepcional, el primer pas és creure'ns de veritat que podem aconseguir que el CIE no es reobri o que si tracten de reobrir, es tanqui poc temps després. Hem de deixar per uns mesos el pessimisme a un costat i emprendre tota la nostra imaginació, determinació i força per aconseguir-ho.

En segon lloc, és vital que la mobilització que hem convocat pel pròxim 30 de gener sigui la més massiva possible. Necessitem que totes les organitzacions i persones que voleu un futur sense CIE vingueu el dia 30 i durant tota la setmana no deixeu d'animar la vostra gent propera a què faci el mateix. Som necessàries totes.

En tercer lloc, cal que els membres i càrrecs polítics que formen part dels partits polítics que s'han posicionat de manera clara pel tancament del CIE s'arremanguin amb nosaltres i lluitin perquè es respecti la decisió democràtica presa a Catalunya i a Barcelona. És el moment d'augmentar la pressió i deixar clar el posicionament de cadascú. En cas contrari, tot el que s'ha aprovat podria quedar en paper mullat. És difícil que una situació com la que hem aconseguit dibuixar després d'una sèrie de moviments estratègics com aquesta es repeteixi en el curt termini.

Tanquem el CIE. Desbordem dissabte 30 CIE. Pressionem al govern en funcions de Moncloa i al nou executiu que es formi perquè respecti la decisió presa a Catalunya. I reprenguem el millor de l'esperit i les pràctiques del 15-M per evitar que es reobri a les pròximes setmanes o mesos. Tancant el CIE no només haurem acabat amb el símbol més gran del racisme institucional, sinó que obrirem un nou cicle que ha de portar-nos a un canvi profund en les polítiques migratòries que es fa emergent. També farem que s'estengui des de Barcelona a València, Madrid, les Canàries i a la resta de l'Estat.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats