Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El ple sobre pobresa acaba sense aprovar mesures de pes

Els grups no han estat capaços arribar a acords amplis sobre la pobresa

Arturo Puente

Barcelona —

El Parlament ha tancat aquest dijous el debat monogràfic sobre pobresa amb uns resultats legislatius si més no decebedors. Ni una paraula sobre mesures que comportin més despesa, ni cap canvi en els pressupostos. Els grups han estat incapaços d'arribar a acords amplis per pal·liar les situacions de pobresa i desigualtat, més enllà de millores sobre mesures ja preses, com l'ampliació del termini del pla de pobresa energètica, un augment en la cobertura de les beques menjador o el canvi en les condicions per a l'accés a la renda mínima.

Segons la mesura impulsada per CiU i Esquerra, l'anomenada treva hivernal s'ampliaria a tot l'any 2014. El pla sobre la pobresa energètica, que va entrar en vigor el desembre per als mesos de gener, febrer i març, impedeix que a les famílies que no poden afrontar els pagaments se'ls retiri el subministrament de llum i gas. A més s'eleborarà un informe d'avaluació per saber com ha funcionat aquesta mesura.

Les entitats socials agrupades en l'Aliança contra la Pobresa Energètica van denunciar dimecres passat que només 50 persones s'havien acollit al pla, que van qualificar de “molt insuficient” perquè impedeix que la majoria de les persones que ho necessiten puguin utilitzar la treva. L'Aliança proposava la condonació del deute de les famílies que no puguin fer front a les factures i bonificacions per a les que es troben sota el llindar de la pobresa.

Pel que fa a les beques menjador, la moció aprovada garanteix una cobertura del 100% en casos de pobresa extrema i la flexibilització dels requisits perquè les famílies puguin acollir-se a aquesta mesura en cas que la seva situació econòmica canviï un cop iniciat l'any lectiu. La moció, pactada per CiU, ERC i PSC, destina una partida pressupostària extra per donar cobertura a aquesta mesura. La consellera d'Educació, Irene Rigau, ja va anunciar al començament de febrer la cobertura del 100% de les beques de menjador per a famílies amb greus problemes econòmics. Aquesta moció, per tant, proporciona recursos a la mesura anunciada per la consellera. La mateixa proposta insta a adoptar unes bases comunes de concessió de beques menjador per al curs 2014-15, “prioritzant el nivell de renda de les famílies”.

Finalment, els grups parlamentaris de CiU i ERC han acordat revisar els criteris per accedir als ajuts de la renda mínima d'inserció, així com accelerar els pagaments endarrerits de l'administració i garantir la recuperació de l'ajuda si es torna a l'atur. La resolució demana al Govern “revisar el sistema d'indicadors” per poder conèixer la població total susceptible de ser beneficiària. La moció aprovada pretén que la renda mínima es faci efectiva “a totes les persones amb la prestació aprovada i en llista d'espera”.

Etiquetas
stats