La pressió perquè Artur Mas faci un pas al costat creix en el temps de descompte per la investidura
Tot sembla indicar que Catalunya tornarà a les urnes al març tret que Artur Mas faci un pas al costat i accepti que un altre candidat de Junts pel Sí presideixi la Generalitat. En temps de descompte, a les veus del diputat al Congrés d'ERC, Joan Tardà se li han sumat altres membres de Junts pel Sí que reclamen al president un gest perquè la legislatura comenci després de tres mesos de negociacions.
Els últims dies de negociació entre Junts pel Sí i la CUP recorden les jornades de confusió i cimeres que periòdicament viu el procés sobiranista. Va succeir abans i després de la consulta del 9-N; també quan es va forjar Junts pel Sí.
A primera hora del matí d'aquest dijous, el diputat de Junts pel Sí, Gerard Gómez del Moral (ERC), ha afirmat que el compromís de la candidatura era fer a Mas president però que “arribats a aquest punt, si això no és possible, tenim altres compromisos superiors, com és la independència ”.
Hores més tard, en un escrit al seu bloc, el portaveu de les joventuts d'ERC ha assegurat que Artur Mas hauria de donar un pas al costat “per compromís i patriotisme”, i ha afegit que l'actual president en funcions ha de tenir “un paper absolutament rellevant ”en el futur Govern. “Si el seu lloc és el 'desllorigador', ha de fer un gran (i injust) acte de generositat”, ha reblat el jove diputat. Així mateix, ha reclamat a la CUP que es comprometi “al 100%” amb la legislatura i doni suport als pressupostos i al Govern.
S'han traslladat aquestes declaracions en els mitjans de comunicació a l'última reunió d'aquest dijous entre Junts pel Sí i la CUP? Fonts coneixedores de la trobada assenyalen a Catalunya Plural que sí. Matisen, però, que aquests plantejaments xoquen amb l'enroc de Convergència a mantenir a Mas com a candidat a la presidència. La posició de totes les parts és seguir amb la negociació fins al final. Ningú vol ser vist com el que s'ha aixecat de la taula.
El president en funcions, Artur Mas, no ha donat el seu braç a tòrcer. En una entrevista en horari de màxima audiència a TV3, Mas ha justificat no fer un pas al costat, tal com li demana la CUP, perquè el procés sobiranista no es pot permetre “vetos”. Així, segons el parer de Mas “per protegir el procés polític cal preservar el principi que no es pot excloure ningú”.
La de Gómez del Moral no ha estat l'única veu que ha contradit la versió oficial de Junts pel Sí, que per boca del seu número u les passades eleccions, Raül Romeva, ha reafirmat Mas com el candidat a la presidència: “La situació és la mateixa que dimarts. No hi ha novetat ”, ha asseverat Romeva.
En concret, la plataforma Súmate, que agrupa castellanoparlants independentistes i el seu president, Eduardo Reyes, és diputat per Junts pel Sí, han traslladat una proposta per aconseguir un acord divergent amb la línia oficial de JxSí. Han plantejat que Mas cedeixi la presidència a l'actual vicepresidenta de la Generalitat, Neus Munté, i que ell assumeixi el paper de conseller en cap. L'entitat ha afirmat que la CUP ha donat el vistiplau a aquesta possibilitat.
Súmate, després de reunir-se amb membres de la CUP i de JxSí, ha constatat que l'escull per l'acord és que Mas sigui president. “Ha de imperar el sentit comú. No podem anar a noves eleccions. El que volem tots els de JxSí és anar a la independència sense passar per nous comicis”, ha dit Reis. La vicepresidenta ha rebutjat al Twitter l'opció de Súmate per evitar eleccions anticipades. Munté ha refermat Mas com el seu candidat i ha assegurat que no serà “moneda de canvi de ningú per trair la voluntat dels electors”.
En paral·lel als moviments dels diputats, centenars de persones s'han concentrat en diverses poblacions catalanes per reclamar un acord entre Junts pel Sí i la CUP -un altre tret que recorda les mobilitzacions populars dels dies que van precedir a la consulta. La concentració que més persones ha congregat ha estat la de la plaça de la Catedral de Barcelona, en la qual s'han barrejat partidaris de l''acord' a seques i un grup que demanava sense embuts que Mas es fes a un costat.
Malgrat les declaracions i els moviments, tot sembla indicar que la pressió sobre Mas arriba massa tard i que durant els pròxims tres dies la legislatura més curta de la història de Catalunya s'exhaurirà sense pressa però sense pausa.