Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

El Constitucional tomba la declaració sobiranista del Parlament

Seu del Tribunal Constitucional.

eldiario.es

Madrid —

El Tribunal Constitucional ha tombat la declaració sobiranista que el Parlament de Catalunya va aprovar el gener de 2013 i que declarava a Catalunya com “subjecte polític i jurídic sobirà”. El text, que va ser recolzat per 85 vots (CiU, ERC, ICV i la CUP) i que va comptar amb 41 en contra (PSC, PP i Ciutadans) i dues abstencions (CUP), va ser impugnat pel Govern el maig de 2013 i Ple del tribunal el va deixar en suspens tot i que sense entrar en el fons de l'assumpte.

Aquest dimarts, el Ple del tribunal ha rebutjat la declaració per unanimitat ja que considera que el primer apartat és il·legal i que la comunitat autònoma no pot erigir-se en subjecte polític i jurídic. E l tribunal ha estimat parcialment el recurs d'inconstitucionalitat presentat per l'Executiu i ha anul·lat la declaració sobiranista pel que fa al dret a decidir del poble català.

Encara que finalment la decisió ha estat unànime, la minoria progressista s'inclinava per considerar que la declaració no tenia valor jurídic sinó polític i que per aquest motiu no havia acceptar el recurs. Els magistrats de tendència conservadora preferien l'anul·lació de tot el text.

El líder de CiU al Parlament català, Jordi Turull, ha restat credibilitat al TC per ser un “òrgan polític”, a la primera reacció del partit nacionalista després de la sentència.

“El TC no és un òrgan jurídic, és un òrgan polític que decora jurídicament les seves resolucions”, ha afirmat aquest dimarts en roda de premsa, en què ha preguntat als magistrats del tribunal què pot fer el Parlament català si no té capacitat tan sols per pronunciar-se sobre les ambicions dels catalans.

Ha carregat també contra la composició de l'alt tribunal, al qual ha acusat de tenir diversos magistrats -el Parlament no ha arribat a temps de recusar tres dels seus jutges- que actuen com a “agitadors de la catalanofòbia”.

Etiquetas
stats