Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Barcelona retira per unanimitat la medalla d'or a Cristina de Borbó i Jordi Pujol

Jordi Pujol, en una imatge d'arxiu

Enric Bonet

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, i la infanta Cristina ja no posseeixen la medalla d'or de la ciutat de Barcelona, la màxima distinció que concedeix la ciutat. El consell municipal ha aprovat aquest divendres amb el vot a favor de tots els grups municipals retirar la medalla a Cristina de Borbó i acceptar la renúncia al guardó que Pujol va realitzar l'agost del 2014, un mes després que es fes públic el seu escàndol fiscal a Andorra.

Ciutadans i el PP, que es van abstenir quan la revocació de la medalla a Cristina de Borbó es va debatre a la comissió de Presidència, hi han votat a favor aquest divendres. També CiU ha donat llum verda a la devolució de la medalla de l'expresident de la Generalitat i fundador de Convergència. “A la vida s'ha de ser exemplar”, ha afirmat el líder convergent a l'Ajuntament, Xavier Trias.

El primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello ha considerat que els casos de Pujol i la infanta representen “l'expressió de la crisi que travessa el règim de la Transició”. “La infanta Cristina ha de ser per la institució de l'Ajuntament de Barcelona la ciutadana Cristina de Borbó, ni més ni menys que un altre ciutadà”, ha afegit.

Des de CiU han votat a favor perquè consideren “oportuna” la revocació ja que la infanta no hi ha renunciat, mentre que Carina Mejías (Ciutadans), també ha donat el vistiplau a retirar la medalla tot i que ha criticat al govern municipal que faci una “qüestió general sobre el règim de monarquia”.

La resta de grups d'esquerres -PSC, ERC i CUP- també han considerat que el comportament “poc exemplar” de la infanta en el cas Nóos mereix la retirada de la medalla. Per part del PP, Alberto Fernández Díaz també s'ha sumat a retirar la medalla tot i que ha matisat que “la corona ha estat cabal en la recuperació de la democràcia”.

Medalla d'or per Muriel Casals

El consell municipal ha aprovat també guardonar amb la medalla d'or de la ciutat a Muriel Casals, l'expresidenta d'Òmnium Cultural i exdiputada de la coalició independentista Junts pel Sí, que va morir a principis de febrer després de ser atropellada per una bicicleta al centre de Barcelona. Hi han votat a favor tots els grups excepte Ciutadans, que s'ha abstingut, i el PP, que hi ha votat en contra.

“Pujol i Casals representen dos casos oposats de la Catalunya actual”, ha declarat Pisarello, contraposant l'enriquiment privat de l'expresident amb la voluntat de servei públic de la dirigent independentista. Xavier Trias ha qualificat, en canvi, l'acte de “sobrant” i ha declarat la seva “estimació” a Pujol.

Un regal de noces i una concessió olímpica

Barcelona va concedir la medalla d'or a Cristina de Borbó fa gairebé vint anys, coincidint amb el seu casament amb Iñaki Urdangarín. L'enllaç es va celebrar amb tota la pompa a la catedral de Barcelona el 4 d'octubre de 1997. Per aquella època l'alcalde era Pasqual Maragall i a l'oposició, com a cap municipal de CiU, hi havia Miquel Roca, que avui capitaneja la defensa de la infanta en el cas Nóos.

Per la seva banda, Jordi Pujol va ser recompensat amb la màxima distinció de l'Ajuntament al setembre de 1992, després de la conclusió dels Jocs Olímpics. L'alcalde Maragall li va agrair durant la cerimònia de lliurament de la medalla la seva contribució a l'èxit del certamen olímpic. Durant la mateixa cerimònia, també va ser guardonat l'expresident Felipe González.

Etiquetas
stats