Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
¿Cómo ha votado cada municipio de Catalunya desde 1980?
La acampada por Gaza culmina su segunda semana: “Seguiremos”
Opinión - Eurovisión y Europa, hundidas de la mano. Por Rosa María Artal

Els pressupostos revifen el debat intern a la CUP tot i que sense la divisió de la investidura

Grupo parlamentari de la CUP aquest dimarts

Oriol Solé Altimira

La CUP ha tornat a garantir l'estabilitat del Govern aquest dimarts. Els vots dels anticapitalistes i de Junts pel Sí han rebutjat les esmenes a la totalitat als pressupostos de la resta de l'oposició. La CUP ha avalat inicialment els comptes sabent que la despesa governamental queda fixada en 24.442 milions d'euros i que JxSí no tindrà cap problema en tornar a rebutjar al costat del PP canvis fiscals progressius. D'aquí un mes la CUP prendrà una decisió definitiva sobre els comptes, encara que des del Govern ja donen per descomptat el seu suport.

Segons es desprèn de les fonts cupaires consultades, decidir sobre els pressupostos porta el partit a un cert grau d'ebullició interna, però en aquesta ocasió l'aigua de l'olla cupaire no vessarà. “Si no hi hagués debat intern no seríem la CUP”, recorda una veu dels assemblearis.

Tant els partidaris de donar el 'sí' als comptes com els del 'no' comparteixen que els pressupostos presentats per Junqueras no són els que faria la CUP. Així mateix, hi ha el compromís de no tornar a airejar les discrepàncies internes, com va succeir durant el debat sobre la investidura i quan es van rebutjar els pressupostos del 2016.

La mentalitat ara és pensar abans de fer el tuit, deixar les crítiques per les assemblees analògiques en comptes de les xarxes digitals i preparar la reacció cap a fora a l'hora de comunicar la decisió sobre els comptes –ja sigui 'sí' o 'no'– enlloc de prioritzar l'estratègia interna. També hi ha una conjura per resistir a la pressió per aprovar els comptes sense proposar canvis que Convergència ja ha començat a reclamar.

Així, la CUP vol introduir modificacions en els comptes per aprovar-los, especialment en els capítols de despesa, després de constatar la dificultat d'erosionar a JxSí pel que fa als ingressos. I és que ERC va assumir la setmana passada per primera vegada en públic i sense embuts les tesis sobre fiscalitat de Convergència i va rebutjar pujar l'IRPF al 4% de contribuents catalans que declaren més de 60.000 euros. En conjunt, les esmenes que la CUP ha registrat suposen reubicar 760 milions d'euros de despeses.

La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, ha recordat aquest dimarts a Junqueras des del faristol del Parlament les tres condicions cupaires per donar el 'sí' als comptes. En primer lloc, que garanteixin la celebració del referèndum i del procés constituent d'un estat independent. També ha reclamat un “rescat social per visualitzar que la República que construïm és la del 96% i es garanteixen tots els drets”.

En aquest sentit, els cupaires introduiran esmenes per finançar la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) –que no està prevista en el projecte inicial de pressupostos– traient recursos dels sous d'alts càrrecs i de diversos organismes governamentals. També Ciutadans, PSC i Catalunya Sí Que es Pot han reclamat incloure la RGC en els comptes, de manera que aquest capítol es postula com un dels que centrarà el tràmit parlamentari dels comptes.

Pros, contres i conseqüències

Amb tot, tant recolzar els pressupostos com rebutjar tindrà conseqüències pels cupaires. Puigdemont ha anunciat que convocarà eleccions anticipades si la CUP no dóna suport els comptes. Tot i que el nombre de diputats a aconseguir sigui de les últimes preocupacions en la ment dels cupaires, sí que és motiu d'anàlisi què passaria si la majoria independentista actual del Parlament desaparegués després d'uns nous comicis.

Per altra banda, en cas d'aprovar els comptes, es podrien descosir les complicitats que la CUP i altres organitzacions de l'esquerra independentista han teixit al costat de sindicats i moviments socials en els últims temps. La CGT ja va enviar un avís el mes passat a la CUP (i a BComú) davant el que va considerar una “domesticació i institucionalització en nom de la transversalitat amb la burgesia”. A més, els sindicats de professors han convocat en protesta contra els comptes una vaga pel 9 de febrer, dia en què està prevista la seva votació definitiva.

En el pla merament partidista, aprovar uns pressupostos que no reverteixen les retallades i que mantenen la pressió fiscal a les rendes altes donaria més arguments a les forces que consideren que la idea de la CUP d'inclinar l'independentisme cap a l'esquerra és una ficció i que el procés sobiranista és la taula de salvació de la dreta catalana per mantenir-se al poder i que res canviï.

Sospesats els pros, els contres i les seves conseqüències, els cupaires prendran la decisió definitiva el proper 28 de gener. “Ho tornarà a decidir la militància de base, com totes les decisions rellevants de la legislatura”, remarca una font de la CUP.

Etiquetas
stats