Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

Mas assegura que avançarà eleccions si la consulta no es realitza

Artur Mas

Arturo Puente

L'horitzó del procés català comença a aclarir-se. “M'agradaria acabar la legislatura quan toca, el 2016, però això depèn que la consulta es pugui fer amb plenes garanties”, ha assegurat el president de la Generalitat, Artur Mas, en el discurs d'obertura del curs parlamentari. Ha condicionat així el final de la legislatura a l'èxit del 9N, buidant una de les grans dubtes que havien acompanyat el procés des del principi, com és el possible canvi de la consulta per un avançament electoral. En la setmana que s'aprovarà la llei de consultes i en què probablement es convocarà, el president ha volgut deixar clar que el 'pla A' és la consulta però ha mostrat aquell 'pla B' tantes vegades negat: avançar eleccions.

Després d'alertar sobre el full de ruta “clarament recentralitzador” del govern de Rajoy, Mas ha pintat un panorama econòmic en el qual la recuperació ja és una realitat. Ha destacat la sortida tècnica de la recessió, l'augment de les exportacions i l'arribada de més turisme. També ha exhibit com un èxit la retallada del 20% de la despesa, i ha recordat que s'han augmentat els impostos i s'ha venut patrimoni, fruit de l'acord de legislatura amb ERC, per no haver d'emprendre més reducció del pressupost. El president ha fet un discurs triomfalista, en què ha citat fins a 70 projectes en marxa.

“Aquesta descripció detallada, potser una mica excessiva, ha de servir per evidenciar que no només estem treballant en la consulta”, ha assegurat Mas abans de passar a parlar de l'autogovern. Sobre aquest assumpte ha mostrat el seu convenciment que Catalunya està perdent capacitat de decisió. “La Catalunya que sempre ha col·laborat amb Espanya i l'ha ajudat en tots els seus projectes, s'ha cansat del tracte de l'Estat”, ha apuntat el president després d'explicar que la sentència del Constitucional sobre la retallada de l'Estatut va expulsar molt catalans “fora del pacte d'Estat”. “Molts catalans pensaven que allò que l'Estat es reservava per decidir per si mateix ho faria comptant amb els catalans i no contra Catalunya”, ha especificat.

Sobre la manifestació de la Diada, Mas ha explicat que del “català emprenyat” s'ha passat al “català il·lusionat”. La resposta per part de l'Estat, segons Mas, és no fer res i parapetar-se darrere la Constitució. Contra aquesta estratègia, ha posat de contrast l'estratègia de la Generalitat. “En uns dies s'aprovarà la llei de consultes i jo la convocaré”, ha resolt.

Etiquetas
stats