Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les promeses electorals de Compromís i PSPV per a educació tindran un cost de fins a 180 milions

El conseller d'Educació, Vicent Marzà, al costat del president Ximo Puig

Carlos Navarro Castelló

0

Pluja de milions per a seduir l’electorat en matèria d’educació en plena precampanya. Tant Compromís com el PSPV han rivalitzat aquests dies en diferents promeses tan cridaneres i d’interés social com costoses per a les malparades arques públiques valencianes, amb un deute de 46.000 milions d’euros.

El primer a llançar la seua proposta va ser l’actual conseller d’Educació, Vicent Marzà (Compromís), que dijous passat va anunciar que un dels objectius si es reedita el Govern del Botànic és estendre el servei de menjador escolar gratuït a tots els alumnes. La idea, segons va explicar, és fer-ho progressivament durant els pròxims quatre anys.

Però, quin cost econòmic tindria aquesta mesura? Fonts de Compromís han explicat a eldiario.es que el partit ja fa quatre anys que està demostrant la gestió més bona d’aquestes qüestions: actualment hi ha 40.000 alumnes més que gaudeixen de beca menjador.

L’increment de recursos per a fer efectiva la gratuïtat de manera progressiva durant els pròxims quatre anys suposa passar dels prop de 72 milions d’euros actuals als 160 milions d’euros, aproximadament, fins al 2023, és a dir, 88 milions més.

La gestió millor dels menjadors escolars se centraria a oferir un servei de menús més sostenibles i més de proximitat.

“Si amb la Xarxa Llibres, que garanteix els llibres de text debades, l’estalvi familiar per fill o filla cada curs se situa en 300 euros, amb el menjador escolar gratuït l’estalvi pressuposa una mitjana de 700 euros cada curs per cada estudiant”, han afirmat des de Compromís.

A aquesta proposta va respondre dissabte el president del Consell, Ximo Puig (PSPV), amb una altra no menys cridanera. Puig va anunciar que, si ix reelegit en les eleccions autonòmiques del 28 d’abril, els estudiants universitaris que aproven totes les assignatures tinguen, al curs següent, la matrícula gratuïta.

El cost d’aquesta mesura també seria elevat, encara que en aquest cas es desconeixen les xifres exactes perquè depén del nombre d’alumnes que aproven totes les assignatures.

En qualsevol cas, fonts del PSPV han explicat que “actualment hi ha uns 120.000 estudiants universitaris, dels quals, uns 40.000 no paguen matrícula perquè estan becats”.

Això suposa un 30% de l’alumnat que, amb l’augment pressupostari de beques en aquesta legislatura de 14 a 31 milions, ja no paga per la matrícula. La resta, uns 80.000 paguen una mitjana de 1.200 euros l’any de matrícula.

“La proposta de Ximo Puig suposa que els estudiants que aproven el curs complet tindran la matrícula debades; en el cas hipotètic que el 100% dels estudiants ho aprovaren tot, el cost seria de 96 milions d’euros aproximadament”, han explicat.

Des de les files socialistes han assegurat que “es tracta d’una quantitat que és assumible, perquè totes les mesures que plantejarà el PSPV-PSOE en el seu programa electoral estan comptabilitzades i són viables econòmicament; en el cas de les matrícules és una mesura que premia l’esforç dels estudiants i fomenta l’excel·lència en la universitat”.

En aquesta línia, el passat 21 de març, Marzà, en el marc de la jornada amb la comunitat educativa titulada 'Educació, valentia i compromís', va plantejar establir un nou model de reducció de taxes per trams en funció dels ingressos familiars.

“D’aquesta manera, els estudiants universitaris amb rendes més baixes tindrien assegurades les matrícules universitàries gratuïtes i la resta d’estudiants rebrien baixades de taxes establertes per trams segons la renda de les seues famílies”, va explicar.

Etiquetas
stats