Ximo Puig defensa un nou impuls al valencià en las presa de possessió dels nous acadèmics
L’augment de l’ús social del valencià en tots els àmbits i que la llengua no siga mai més un motiu de manipulació per a sembrar la discòrdia entre els valencians han sigut els dos desitjos que el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha expressat aquest dimarts en la presa de possessió dels nous membres de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), que ha tingut lloc al Saló de Corts del Palau de la Generalitat, amb la qual s’ha tancat el procés intern de renovació de la institució.
El president Puig, que ha qualificat l’AVL d’institució sòlida i de pilar fonamental de la societat valenciana, ha valorat els primers quinze anys de l’ens normatiu com a “molt positius”, gràcies a la qualificació, competència i dedicació dels acadèmics.
La secretària de l’AVL, Verònica Cantó, ha obert l’acte amb la lectura del decret de nomenament dels nous acadèmics: Immaculada Cerdà, Josep Martines, Carme Miquel, Joan Francesc Mira, Brauli Montoya, Rafael Ramos i Aberlard Saragossà. Els set han llegit la fórmula elegida per a prometre el càrrec i tot seguit el president Puig els ha entregat la insígnia d’or de la institució que els distingix com a acadèmics.
En nom de l’AVL ha intervingut el president Ramon Ferrer, qui, a més de recordar les fites més rellevants dels quinze anys de funcionament de l’ens normatiu, ha subratllat la importància de la llengua en el nostre Estatut d’Autonomia: “La nostra llengua es troba entre els fonaments que faculten l’exercici del dret d’autogovern. Enfortir el valencià garantix l’autogovern, debilitar-lo ens condemna a ser un poble subaltern”.
Ferrer ha coincidit amb Ximo Puig a valorar l’important paper normatiu de l’AVL “útil per al poble valencià”, que ha permés l’elaboració d’obres com el Diccionari ortogràfic valencià, la Gramàtica normativa valenciana, la Gramàtica valenciana bàsica i, sobretot, el Diccionari normatiu valencià, aprovat l’any 2014, amb més de deu milions de consultes en la versió digital i a punt d’aparéixer l’edició impresa.