Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera

Set solsides en dues setmanes: el centre històric d’Alcoi s’afona (i no sols pel temporal)

Imatge de l’última solsida de l’immoble al carrer d’Algessares diumenge.

Emilio J. Salazar

Alicante —

0

A Alcoi no ha arribat la calma després de la borrasca Gloria. El pas d’aquest fort temporal de pluja, neu i vent fa 14 dies ha deixat darrere seu l’afonament de set edificis, l’últim el diumenge passat al carrer d’Algessares, en ple centre històric. Un barri que ha quedat en evidència. Si bé és cert que aquesta localitat de l’interior d’Alacant ha vingut patint seqüències d’afonaments d’immobles després d’episodis meteorològics en les últimes dècades, la solsida continuada de tants blocs de cases seguits ha tornat a traure a relluir una realitat, la de la deterioració d’un enclavament, alimentat per l’abandó poblacional i l’especulació urbanística.

Una situació que estan començant a notar molts centres històrics de ciutats espanyoles que en el seu moment van ser referents econòmics. És el cas d’Alcoi, estendard del modernisme a la Comunitat Valenciana i única ciutat on es va forjar la revolució industrial en el territori, un enclavament estratègic del tèxtil en els segles XIX i XX i que va convertir la ciutat en el que és hui dia. Els problemes econòmics i la deslocalització han colpejat durament la ciutat que, amb 58.000 habitants, té menys població que en els anys 70 del segle passat.

Llevat de la propietat particular del número 10 del carrer de Sant Agustí, habitada per una dona de 75 anys que estava en la cuina en el moment de la solsida, que li va causar la mort, en la resta dels casos registrats, tots els edificis que s’han afonat a Alcoi estaven deshabitats. I tots, menys un, mancaven de les oportunes inspeccions tècniques en regla, com reconeix la Regidoria d’Urbanisme en un informe emés amb data 30 de gener.

Un “desistiment de funcions” i “descontrol” de l’equip de govern, per al portaveu del Partit Popular, Quique Ruiz, davant “la falta de requeriments quan caduquen les inspeccions”. I és que l’afonament de l’edifici que va provocar la mort d’una veïna havia passat l’últim examen el juliol del 2007, i quedaven pendents les del 2012 i el 2017, és a dir, cada cinc anys com marca l’ordenança municipal.

El consistori, en canvi, dictamina en el seu informe que “el pas de la borrasca Gloria ha influït negativament en el context del centre històric, on hi ha més concentració d’habitatges amb antiguitat que en alguns casos superen els 120 anys, i ha agreujat situacions en edificacions que tenien expedients oberts de ruïna i que ara s’hauran de tramitar per emergència”.

La regidora d’Urbanisme, Lorena Zamorano, ha reconegut aquests dies que han d’“incidir més a recordar l’obligatorietat de passar les revisions cada 5 anys, per la qual cosa intensificarem la comunicació en aquest aspecte”, alhora que estan sospesant “la creació d’un distintiu, semblant al de la ITV o la revisió de l’ascensor, que siga visible en el vestíbul dels edificis per a recordar quan toca l’última revisió”.

Sobre això, l’afonament parcial d’una de les cases, la situada al carrer Major, ha portat l’Ajuntament d’Alcoi a imposar una multa de 5.000 euros mensuals a la mercantil propietària, a l’espera d’estabilitzar de manera urgent una edificació que, com que està inclosa en el catàleg d’edificis protegits, els amos podrien haver incorregut en un presumpte delicte contra el patrimoni històric, com considera el consistori, que ha traslladat l’expedient a la Fiscalia.

Motius

Els perquès de la concatenació d’afonaments a Alcoi centre no sols s’expliquen per un clima advers. Alcoi té al voltant de 3.100 edificis l’antiguitat dels quals és superior a 50 anys. Fa una mica més de temps, en la dècada dels 60 i també en els 70, va començar l’abandó d’aquest barri per part d’una població que va buscar acomodament en nous districtes de la ciutat. Amb l’abandó va arribar la deterioració ràpida dels habitatges, una part dels quals es van construir al final del segle XIX al caliu de l’activitat industrial. I amb la deterioració es van fer les primeres solsides, una tendència que no ha parat en tot aquest temps en què ha continuat l’èxode veïnal.

Esment especial mereix l’època de la bambolla immobiliària, que fa uns tres lustres va portar a un enclavament ja malparat l’interés de constructors per fer edificacions noves, per la qual cosa van acabar adquirint immobles vells i solars buits, tot i que la majoria d’aquests projectes van quedar en no res quan va esclatar el boom de la rajola arran de la crisi econòmica.

Revisió de l’IVE

Tècnics de l’Institut Valencià de l’Edificació (IVE) començaran dimecres per encàrrec del consistori a fer els diagnòstics de 400 o 500 edificis del centre històric. Un equip de 7 experts començarà amb la revisió de les primeres 60 finques que els tècnics municipals han seleccionat seguint diferents criteris.

Segons recorden fonts de l’equip de govern, del PSPV-PSOE, la inspecció, “que serà assumida econòmicament per la Conselleria”, no és equivalent a una Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE), “la inspecció de l’edifici obligatòria per als habitatges de més de 50 anys, ja que fer-la és responsabilitat del propietari”. És a dir, el diagnòstic no eximeix de la inspecció, sinó que, si no està feta, determinarà, entre altres recomanacions, la necessitat de dur-la a terme.

En total, es calcula que aquests diagnòstics podrien estar acabats en unes 4 o 6 setmanes. La regidora d’Urbanisme, Lorena Zamorano va destacar fa uns dies “la bona resposta de la Conselleria a través de l’IVE”. “En tot moment hem trobat rapidesa i molta professionalitat. L’experiència anterior de l’IVE suposa que hi haja uns tràmits molt clars i que han donat resultats en altres poblacions durant la DANA, per la qual cosa creiem que aquests diagnòstics dels edificis del centre d’Alcoi poden estar acabat en poques setmanes”.

Etiquetas
stats