Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El cas Azud: urbanisme i corrupció a València durant l’era de l’alcaldessa Rita Barberá

Agents de la Guàrdia Civil ixen de casa de Rafael Rubio després dels escorcolls de l'operació 'Azud'.

Lucas Marco

València —

0

El problema dels fangars és que, quan el fang s’asseca, pot semblar que es xafa terra ferma per molts anys que hagen passat sota el sol. I no és exactament així.

Una investigació d’Hisenda a l’advocat José María Corbín, cunyat de la difunta alcaldessa Rita Barberá, va desencadenar les perquisicions de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil sobre una presumpta trama de cobrament de mossegades a l’Ajuntament de València durant el llarg període en què el PP va tindre l’hegemonia absoluta en la capital. En la primera fase de l’operació, desencadenada el 2 d’abril de 2019, va ser detingut Corbín juntament amb l’advocat Diego Elum, el despatx del qual en l’avinguda del Port de València també es va escorcollar.

Els resultats del bufet de Corbín, segons els comptes depositats en el Registre Mercantil, mostren uns beneficis creixents durant els anys del mandat de la seua cunyada i un declivi gradual cap al final de l’era Barberá. Encara que en estadística la correlació no significa causalitat, la instrucció del cas Azud pretén determinar precisament si l’entramat empresarial de Corbín va servir de peatge per a l’empresariat que optava a adjudicacions públiques o projectes urbanístics. 

José María Corbín, conegut militant de Fuerza Nueva durant la transició i lletrat en el cas Taula de Mari Carmen García-Fuster, que va ser la mà dreta de Barberá com a tresorera del PP a l’Ajuntament, va moure 1,3 milions d’euros en efectiu el 2017 quan va saber que Hisenda tenia oberta una investigació. 

El Jutjat d’Instrucció número 13 de València investiga els presumptes delictes de suborn, falsedat documental, blanqueig de capitals, contra la Hisenda pública i tràfic d’influències i manté com investigades les tres filles de Corbín, entre elles a Asunción Corbín Barberá, fitxatge recent del PP com a assessora del grup municipal en una picada d’ullet de la portaveu popular María José Catalá cap a la família de la difunta alcaldessa. 

L’ajuntament de Rita Barberá va adjudicar contractes milionaris a dues empreses investigades en la causa (14,6 milions d’euros a Cleop entre el 2005 i el 2010 i 53,4 milions a Secopsa entre els anys 2005 i 2014). Aquesta nova remesa preveu 15 detencions més en el marc d’una operació que continua en marxa i que inclourà fins a 40 escorcolls en diverses ciutats, entre les quals figuren també Alacant i Ciudad Real, segons han informat a Efe fonts de la investigació.

La segona fase de l’operació ha centrat el focus en l’empresari Jaime María Febrer, especialitzat abans de la punxada de la bambolla immobiliària en grans projectes urbanístics. A més, els agents de l’UCO també han detingut Alfonso Grau, abans mà dreta de Barberá en el consistori (també investigat en el cas Taula), i el sotsdelegat del Govern a València, el socialista Rafa Rubio. Grau ja va ser condemnat per suborn i blanqueig de capitals a quatre anys de presó per haver acceptat rellotges de luxe d’un contractista de l’ajuntament, l’empresari Urbano Catalán. 

El sotsdelegat del Govern ha sigut destituït del càrrec i el seu partit l’ha suspés de militància i li ha obert un expedient. El cas Azud conté, en el fangar del subsol de la corrupció, una sèrie de connexions imprevistes amb els casos Taula i Alqueria. Rubio ja estava processat en la peça separada B del cas Taula sobre les contractacions irregulars en una empresa pública de la Diputació de València. A l’exregidor i exdiputat autonòmic del PSPV-PSOE, se suma la detenció del cap dels serveis jurídics de Divalterra, José Luis Vera. 

El fang arriba al PSPV-PSOE

Si a l’hora del desdejuni la detenció de Rubio ha causat un autèntic terratrémol en les files socialistes, quan poc després s’ha conegut que Vera també havia sigut arrestat i el seu despatx en la institució provincial escorcollat i precintat, els responsables del PSPV-PSOE han entrat en una fase de pànic davant la deriva inquietant d’aquesta segona fase de l’operació policial.

Una vegada suspés de militància el sotsdelegat del Govern, el president Ximo Puig, secretari general dels socialistes valencians, ha dit que s’han pres “les decisions oportunes, tant des del punt de vista institucional com partidari”. En definitiva, Rubio i Vera, dos històrics del partit, sempre donaven el bon dia. El lletrat, exmagistrat de l’Audiència Provincial de València, també va ser assessor de l’Ajuntament de Gandia quan José Manuel Orengo, un càrrec de la màxima confiança de Ximo Puig actualment en l’empresa privada, era alcalde de la localitat. 

Vera és un advocat històricament vinculat als socialistes valencians, l’ombra dels quals ha planejat constantment en la instrucció del cas Alqueria, que investiga la contractació de llocs d’alts directius en l’empresa pública Divalterra. En la investigació d’Alqueria, centrada en la mateixa empresa pública erigida en epicentre del cas Taula, el cap dels serveis jurídics ha sigut un dels principals col·laboradors de la Fiscalia Anticorrupció, la mateixa que dijous ha procedit a detindre’l. 

De la seua banda, Rubio s’ha especialitzat en el procel·lós món de l’urbanisme (abans de ser nomenat sotsdelegat del Govern va ser el coordinador general de l’Àrea de Desenvolupament Urbà i Habitatge de l’Ajuntament de València). Funcionari de carrera, durant la seua etapa de diputat de l’oposició va destacar per les seues intervencions brillants i documentades, a més del seu ampli coneixement del sector públic. Dijous els agents de l’UCO han hagut de cridar un manyà per obrir una caixa forta en el domicili del sotsdelegat del Govern. 

La detenció ha sorprés tothom, pel fet de ser considerat un càrrec públic, tant a l’ajuntament com en les Corts Valencianes, de tarannà seriós i immaculat. Un diputat de l’esquerra que va compartir moltes hores amb Rubio en les comissions i els plens de la cambra autonòmica es mostrava aquest dijous sorprés per la detenció: “Era considerat una persona íntegra”, comenta. 

Etiquetas
stats