Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El centre de salut de Campanar obrirà aquest estiu i el d’especialitats es retarda al 2025 per l’augment del cost dels materials

Treballs en el futur centre de salut de Campanar.

Carlos Navarro Castelló

0

L’augment del preu dels materials d’obra ha generat retards en el complex sanitari Ernest Lluch, la infraestructura assistencial que substituirà l’antic Hospital La Fe, en el barri de Campanar de València.

Els retards afecten principalment el centre d’especialitats, ja que les obres del de salut estan pràcticament acabades, a l’espera de tot l’equipament interior. Sobre aquest tema, fonts de la Conselleria de Sanitat que dirigeix Marciano Gómez han informat elDiario.es que “està tramitant-se un modificat que empara la finalització d’alguns aspectes imprescindibles per a posar en funcionament el centre de salut”. A més, ja s’ha licitat “l’equipament del centre amb la finalitat de poder posar-lo en funcionament enguany”. En aquest sentit, segons va traslladar fa poc un alt càrrec de Sanitat als sindicats, la idea és que puga estar en marxa aquest estiu mateix.

Pel que fa al centre d’especialitats, des de Sanitat han comentat que “l’obra continua en marxa, encara que per a abordar una part important del projecte s’ha hagut de tramitar també un modificat per a l’execució posterior de la part d’obra que preveu” i han afegit que “està previst l’acabament i la posada en funcionament al final del 2025”.

Les mateixes fonts han argumentat que “l’increment dels costos ocasionats per la pandèmia de la Covid i, més recentment, per la guerra d’Ucraïna van fer inviable el projecte, que ja es va impulsar amb una valoració econòmica molt ajustada, cosa que el nou equip de Govern ha hagut de resoldre amb el modificat corresponent del projecte que ara està en tramitació”.

Paral·lelament, estan pendents d’executar-se els enderrocaments de l’antic pavelló central i de l’edifici de rehabilitació, que tindran una duració de 18 mesos i un cost de 12 milions d’euros, un contracte adjudicat a Acciona Construcción SA, l’execució del qual estava inicialment per al mes de maig vinent, tal com va informar aquest diari.

Encara que en un principi es va plantejar la rehabilitació dels edificis, Sanitat va optar finalment l’any 2015 pels enderrocaments amb la socialista Carmen Montón ja com a consellera. Després d’un informe encarregat al Col·legi d’Arquitectes, es va concloure que la cosa més convenient era derrocar la major part dels immobles, llevat del d’informàtica i dosimetria, per l’alt cost que suposaria la rehabilitació i el manteniment posterior, més alts fins i tot que derrocar i construir noves infraestructures. Tampoc es derrocarà de moment l’edifici de l’antiga escola d’infermeria, que es va usar de suport durant la pandèmia.

Centre de salut Campanar II

El nou centre de salut Campanar II, amb una superfície de 5.602 metres quadrats, atendrà una població de 31.000 habitants del departament de salut València-La Fe. Estarà dotat de 34 consultes de medicina de família, 6 consultes pediàtriques, una unitat d’odontologia preventiva, una sala d’extraccions, tractaments i cures.

Així mateix, disposarà d’una àrea de cirurgia menor ambulatòria, una àrea maternal, una àrea de rehabilitació, una àrea de salut sexual i reproductiva, una àrea de salut mental, una àrea de prevenció precoç del càncer de mama i l’àrea administrativa i de direcció del centre. D’altra banda, per a l’atenció de les urgències aquest centre comptarà amb un Punt d’Atenció Continuada amb 6 consultes d’urgències i una sala de raigs X.

Centre d’Especialitats Campanar

Una altra de les infraestructures de gran envergadura que inicia dijous la construcció és el centre d’especialitats d’alta resolució de Campanar, que disposarà dels millors recursos assistencials per tal com serà l’únic amb radiologia, TAC, ressonància magnètica i cirurgia major ambulatòria amb quatre quiròfans.

En concret, el centre, amb una superfície de 9.957 metres quadrats, atendrà una població de 250.000 habitants. Per a fer-ho, estarà dotat de 55 consultes de 19 especialitats, amb 11 sales d’exploracions funcionals, gabinet d’endoscòpies, àrea de diagnòstic per imatge, àrea d’extraccions i laboratori. Així mateix, tindrà una àrea administrativa i de direcció del centre.

Etiquetas
stats