Socialistes valencians: el congrés de la renovació pendent
El secretari general ja arriba triat. Ximo Puig ha hagut d'escudar-se en el seu càrrec de president de la Generalitat per a sobreviure en les primàries al trauma que en el conjunt del PSOE va suposar l'enderrocament de Pedro Sánchez i la seua tornada al lideratge, recolzat en tota una rebel·lió de les bases contra l'aparell clàssic i contra el criteri del mateix Puig. El 13é congrés del PSPV-PSOE, que se celebra a partir d'aquest divendres a Elx, revalida a qui es va alçar amb el lideratge fa cinc anys a Alacant, però sembla destinat a desmentir aquell conclave en tota la resta.
Si al març de 2012, Ximo Puig va arrabassar la secretaria general dels socialistes valencians al líder d'aleshores, Jorge Alarte, encapçalant un front de sectors o famílies internes basat en el repartiment de quotes a l'estil d'un partit tradicionalment dividit, ara ha de gestionar, en un clima completament diferent, una demanda coincident d'aliats i opositors, quasi un clam, que exigeix acabar amb les quotes i aplicar una renovació a fons de la direcció.
Després de la victòria en les primàries per un 56,7% dels vots davant del 42,2% de l'alcalde de Burjassot, Rafa García, candidat que van improvisar els seguidors de Pedro Sánchez per a fer-li front, Puig voldria que el congrés servira per a dotar el PSPV-PSOE de la major autonomia possible enfront de la direcció federal (hi ha fins i tot una esmena que planteja convertir el dels socialistes valencians en una espècie de PSC). El seu objectiu és sintonitzar-lo amb la voluntat de fer que el govern del Pacte del Botànic, que presideix, adquirisca cada vegada més rellevància en el tauler autonòmic.
El federalisme i la plurinacionalitat, que s'ha introduït en el discurs del PSOE en el congrés del retorn de Sánchez al lideratge, són bases que Puig, que va fer costat a la derrotada Susana Díaz, vol jugar per a esmorteir la dependència d'una direcció federal amb la qual ara està enfrontat i en la qual un valencià, l'encara secretari provincial de València, José Luis Ábalos, ocupa la poderosa secretaria d'Organització.
Per a apuntalar aqueixa autonomia ha de conformar una executiva que aconseguisca un suport significatiu dels 444 delegats, en la qual es retire dels llocs clau el seu aparell més proper (encarnat en persones com Alfred Boix, encara responsable d'organització, o José Manuel Orengo, que va ser responsable de política institucional) i deixe pas a figures joves (com el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez; l'alcalde de Mislata, Carlos Fernández Bielsa, o la secretària autonòmica d'Economia, Blanca Marín) i també a dirigents partidaris de Pedro Sánchez que, en les primàries del PSPV, han recolzat al president de la Generalitat enfront de Rafa García, com és el cas del portaveu en les Corts Valencianes, Manuel Mata.
La pedra de toc d'Organització
Aquest últim sembla destinat a ocupar una vicesecretaria general que el convertiria en el número dos del partit. Mata no jugaria a la successió de Ximo Puig com a líder dins de quatre anys, la qual cosa permetria al secretari general no destacar en la seua executiva cap dels possibles futurs aspirants. Tota aqueixa nova composició de la direcció socialista ha de donar resposta, a més, a algunes exigències que abandera Rafa García, que acudeix al congrés amb menys d'un terç dels delegats i desenes d'esmenes en les quals es demana més activitat del partit i més participació de les bases en el seu funcionament.
No obstant això, la pedra de toc de la renovació pendent serà el que ocórrega amb la secretaria d'Organització. Probablement Puig vulga donar-li menys visibilitat en el conjunt de la nova executiva, però segueix sent el lloc clau en el control de l'aparell del partit. Serà molt diferent si opta per algun dirigent amb pes i experiència, encara que no siga exactament de la seua corda, o per situar a algú de la seua confiança de perfil menys consolidat. Aquesta seria la solució si, com s'especula, situa en aqueix lloc a José Muñoz, el jove diputat autonòmic al que ja va col·locar com a membre de la gestora del PSOE que va conduir el partit entre la caiguda de Pedro Sánchez i la seua tornada a la secretaria general.
Pedro Sánchez, en la inauguració
El 13º congrés del PSPV-PSOE comença la vesprada d'aquest divendres, dia 28 de juliol, en el recinte de la Institució Firal Alacantina, a Elx. A la inauguració assistirà el líder del PSOE, Pedro Sánchez, que es dirigirà als assistents. Es votarà la gestió de l'equip de Ximo Puig, que recollirà alguns vots en contra perquè, seguint la tònica que el mateix Puig va obrir en el congrés de 2012, quan els seus partidaris van rebutjar la gestió de l'equip d'Alarte -en un gest inèdit fins llavors en els conclaves socialistes-, algunes agrupacions així ho han decidit.
El dissabte 29 estarà dedicat al debat en comissió de les ponències i la seua aprovació en el plenari i el diumenge 30 al matí es votarà la nova executiva i es triaran els representants en el Comitè Federal del PSOE, així com un centenar de membres del Comitè Nacional del PSPV, el màxim órgan del partit.