Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Conseqüències de la pilota del PP en Tabacalera: València inicia la reconstrucció de les naus espoliades fa 13 anys

Imatge de Tabacalera, edifici municipal que alberga despatxos i oficines funcionarials.

Carlos Navarro Castelló

0

El 26 de novembre de 2007 van començar els enderrocaments de les naus laterals i posteriors del conjunt històric modernista de Tabacalera, que data de l’any 1909.

13 anys després, l’Ajuntament de València iniciarà els tràmits per a reposar parcialment part de l’espoli que va suposar per a la ciutat la pilota urbanística dirigida en l’etapa del PP pel vicealcalde, Alfonso Grau, amb el beneplàcit de l’alcaldessa llavors Rita Barberá.

Segons informen fonts de la Regidoria de Desenvolupament urbà que dirigeix la vicealcaldessa també Sandra Gómez, al llarg de l’any que ve encarregaran el projecte bàsic de reconstrucció dels edificis laterals amb façana als carrers Naturalista Rafael Cisternes i Naturalista Arévalo Baca, per a la qual cosa s’ha reservat una partida pressupostària d’uns 50.000 euros.

Els immobles nous seran rèpliques dels originals, ja que el material que es va traure dels enderrocaments, com ara rajoles o teules, es va reutilitzar en part per a la rehabilitació de la resta dels immobles i, com que no estava prevista la reconstrucció, no es va guardar res.

Quant als usos, una de les naus es destinarà a dotacions públiques i l’altra a ampliació de les actuals dependències municipals.

Pel que fa a la parcel·la que queda sense edificar que dona al carrer de Misser Mascó, com a conseqüència de l’enderrocament de les naus posteriors, s’habilitarà una zona verda.

L’edificabilitat aprovada en l’operació en aquesta parcel·la es traslladarà a un terreny que dona als carrers Penya-Roja i Riu Escalona i a un altre de situat al carrer 3 d’abril de 1979, malgrat l’oposició de l’associació de veïns de Penya-roja, que considera que la zona perdrà dues parcel·les d’ús dotacional per a la construcció d’habitatges.

L’Ajuntament, no obstant això, defensa que deixar sense efecte l’edificabilitat reconeguda per la promotora Guadalmedina tindria un cost aproximat de 45 milions d’euros per a les arques municipals i que només es requalifica una part reduïda de les parcel·les, i queda prou espai per a un nou col·legi i per a zones verdes.

Per dur a terme totes aquestes adequacions, l’Ajuntament ha aprovat inicialment un nou planejament que està pendent del vistiplau de la Conselleria de Política Territorial.

Antecedents de la pilota

Al gener del 2016, una sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat (TSJCV), confirmada després pel Suprem, va anul·lar la modificació del pla general d’ordenació urbana (PGOU), el planejament i la permuta que va donar lloc a l’operació urbanística aprovada en l’època del PP de Barberá.

La sentència esmentada del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, després de les denúncies del col·lectiu Salvem Tabacalera, va resoldre que la permuta va ser una operació “especulativa” i que va constituir espoli del patrimoni històric, en concret, d’un dels edificis de l’Exposició Regional del 1909.

L’operació Tabaquera es va gestar en plena orgia immobiliària. El 2002, Guadalmedina va comprar a Altadis per set milions d’euros el 49% de l’edifici que l’empresa utilitzava per a produir cigarrets.

Aqueix mateix any, l’empresa va sol·licitar una permuta a l’Ajuntament de València: el canvi de la fàbrica per un solar municipal més cèntric –a la plaça d’Amèrica– i la construcció de dos edificis a esquena de l’edificació històrica.

L’alcaldessa, Rita Barberá, hi va acceptar. El 2005, després de les modificacions del pla general d’ordenació urbana i els permisos de la Generalitat, anul·lats després pel TSJCV, l’Ajuntament i Guadalmedina van signar un conveni.

La ciutat guanyava un edifici històric que ara ocupen 1.800 funcionaris i, segons el PSOE, la constructora feia una pilota de 75 milions –les estimacions han anat canviant– gràcies a la construcció de tres edificis en dues de les millors zones de la ciutat. Els guanys de l’empresa implicaven que la ciutat havia alienat el seu patrimoni a un preu inferior al de mercat, en aquella època en ebullició.

La tenacitat del moviment cívic Salvem Tabacalera va tindre així els seus fruits. Aquest moviment cívic va denunciar que l’operació era il·legal, perquè destrossava parcialment un complex protegit, declarat bé de rellevància local i que va ser desprotegit indegudament el 2007 pel consistori.

Etiquetas
stats