La justícia estreny el setge sobre el PP
El PP valencià es va trobant amb un obstacle ben dur a l’hora de provar de desgastar el Consell amb la seua tasca d’oposició i de mirar de marcar l’agenda política: l’ombra de la corrupció, al cap de 20 anys de govern popular a la Generalitat, és molt allargada. En les dues últimes setmanes, fins a cinc afers pretesament térbols –i un de, com a mínim, gestió ben dubtosa– han dominat l’actualitat mediàtica i política. Un resum de dues setmanes pèssimes per al PP.
Dilluns 11. Arranca el judici pel cas Nóos. Tot i que els focus s’encaren cap a la germana del rei, Alfonso Grau, tinent alcalde de València, seu a la banqueta. El jutge del cas, el famós José Castro, lamenta l’absència entre els acusats de Francisco Camps i Rita Barberá.
Les administracions valencianes –a banda de la Generalitat, l’Ajuntament de València– van pagar a Iñaki Urdangarín, cunyat del rei, 3,6 milions d’euros per l’organització d’uns quants congressos esportius –València Summit– que només en van costar 910.600. A més, Nóos, l’empresa del marit de la infanta Cristina, es va embutxacar 382.000 euros del contribuent per un estudi sobre uns eventuals jocs europeus que mai no es van celebrar.
Dilluns 11. Comencen les declaracions pel cas Valmor. L’empresari Fernando Roig va assegurar que els accionistes de Valmor van advertir a la Generalitat que la prova era inviable, atesos els grans dèficits anuals; malgrat tot, el govern de Camps va decidir avalar les pèrdues de la companyia i assumir el cànon anual que els organitzadors –Valmor– havien de pagar cada any a Formula One Management, l’empresa del magnat Bernie Ecclestone.
La Fórmula 1 celebrada a València durant els dies de vi i roses va comportar una pèrdua econòmica d’uns 300 milions d’euros. Entre aquests, 34 destinats pel Consell d’Alberto Fabra a comprar Valmor, l’empresa a què Camps va adjudicar, a dit, l’organització de la prova. Anticorrupció investiga el cas després de trobar indicis de prevaricació, malversació i delicte societari. José Luis Olivas, expresident de la Generalitat, també ha comparegut com a testimoni en el judici per la seua condició d’expresident de Bancaixa.
Dimecres 13. Detingut un altre exalt càrrec del PP en relació amb el càrtel del foc. El jutge va ordenar l’arrest de més de 20 persones, entre elles Pedro Hidalgo, exdirector general d’Interior de la Generalitat. S’investiga fins a huit delictes –organització criminal, alteració del preu en un concurs públic, falsedat mercantil, prevaricació, suborn, malversació, falsedat de document públic i negociació fraudulenta a un funcionari públic– en les presumptes irregularitats en la concessió de contractes públics a empreses d’aeronaus per a extingir incendis. L’exdelegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Serafín Castellano, ja va ser detingut per aquest afer.
Divendres 15. Arranca la comissió d’investigació de l’accident de metro a València, que va causar 43 morts i 47 ferits el juliol del 2006. Els primers compareixents –portaveus de diversos partits en la fugaç comissió muntada pel PP entre el juliol i l’agost d’aquell any– han estat unànimes: “La investigació del metro del PP va ser una comissió d’exculpació”. L’accident i la gestió posterior, inclòs el tracte envers l’associació de les víctimes, va desgastar molt el PP. La nova comissió continua fent-ho. El cas també s’investiga per via judicial.
Dilluns 18. Detencions en l’operació Frontino o el cas Acuamed, una empresa del Ministeri d’Agricultura. El jutge ha enviat a la presó uns quants càrrecs de l’empresa pública per irregularitats en la concessió i en la gestió de contractes públics. La major part són obres fetes a la Comunitat Valenciana: presa de control de crescudes de la rambla Gallinera a València; projecte de la dessaladora Marina de Torrevella; conduccions i canonades de la dessaladora del Campello-Mutxamel a Alacant o presa de control d’anticrescudes del riu Serpis a València.
Dimecres 20. Imputació de Consuelo Ciscar. L’exdirectora de l’IVAM, el museu d’art modern de València, i una part de la cúpula de la pinacoteca, han estat imputats pels presumptes delictes de prevaricació, falsedat i malversació per comprar obres d’art amb sobrecostos del 1.500%. La jutgessa encarregada del cas assegura que hi ha “imports no justificats per obres d’art o per publicacions que era evident que no responien a aquest valor” i que aquesta pràctica redundava en “un clar lucre per a tercers”. El marit de Ciscar, l’exconseller Rafael Blasco, està tancat a la presó per robar ajudes a països en via de desenvolupament.