La formiga de la Dama d'Elx va entrar pel mecanisme que regula la humitat de la urna
La formiga que va ser detectada divendres passat, 25 d'agost, en la vitrina de la Dama d'Elx va accedir a la urna a través d'un mecanisme per a mantenir el nivell d'humitat.
Segons explica el Ministeri de Cultura, l'empresa Empty ha revisat aquest dimecres l'estanqueïtat de la vitrina i ha detectat que la formiga va entrar per una safata situada en la base de la urna, on es col·loquen sals de sílice per a mantenir constant el nivell d'humitat dins de la urna.
Malgrat no haver vist el vídeo en el qual un usuari denunciava la presència d'aquest insecte, els responsables del museu van comprovar in situ que es trobava dins la vitrina, com ha admès el director del museu, Andrés Carretero Pérez.
Després d'aquesta conclusió, s'ha reforçat el tancament de la safata per a evitar que es puga repetir un cas com aquest. A més, el museu ha comprovat que en la resta del museu no hi ha mes insectes, segons han confirmat aquestes mateixes fonts, que donen el tema “per solucionat”.
“La Dama d'Elx en cap cas ha patit danys i està en les millors condicions de conservació possibles”, va explicar el dimarts el director del museu, que garanteix que “no tornarà a ocórrer”. A causa de la importància que el Ministeri atorga a la peça, la vitrina en la qual s'allotja va ser fabricada a propòsit per a la Dama d'Elx, segons explica el Ministeri.
El Museo Arqueológico Nacional (MAN) va iniciar dimarts passat la revisió de l'estanqueïtat de les seues vitrina, reforçant a més el sistema de control de plagues després de detectar la presència d'una formiga en la vitrina de la Dama d'Elx.
“En perfecte estat”
L'escultura, en estar realitzada amb material inorgànic (pedra calcària), no pot ser afectada pels insectes, va recalcar el ministeri. En tot cas, els experts en conservació del museu han realitzat una revisió de la peça que “es troba en perfecte estat”.
“El museu està subjecte a un protocol de conservació preventiva i duu a terme revisions i neteges de manera sistemàtica a l'interior de les vitrines. No hi ha de què preocupar-se ni generar alarmes ja que han funcionat tots els protocols”, va assenyalar llavors el director general de Belles arts i Patrimoni Cultural, Luis Lafuente.
El senador de Compromís Carles Mulet ha presentat una sèrie de preguntes escrites adreçades al Govern, assenyalant que aquest episodi evidencia que el MAN “no és per res el lloc idoni” per a albergar la joia de l'art iber “si malgrat estar en una urna aïllada, es permet la presència de formigues, fallen tots els protocols bàsics i mínims en aquest museu”.
Així mateix, la regidora de Cultura en l'Ajuntament d'Elx (Alacant), Patricia Macià, ha anunciat que exigiran explicacions al Ministeri de Cultura i al Museo Arqueológico Nacional per aquest incident. Sobre aquest tema, Macià ha explicat que se buscarà “conèixer, més que res, què ha passat” i si és “normal que passen aquestes coses, perquè potser ha passat més d'una vegada i són qüestions que se solucionen ràpid”.