Exhumen les restes del president socialista de la Diputació de Castelló afusellat pel franquisme el 1941

Visita als treballs d'exhumació.

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, i la diputada provincial de Memòria Històrica, Tania Baños, han assistit en el cementeri de Castelló a l’exhumació de les restes mortals de José Hernández Merlo, president de la institució provincial entre el 19 de gener i el 15 de desembre de 1937, i afusellat pel règim franquista el 1941, als 41 anys d’edat, després d’un judici sumaríssim. 

Ha sigut en un acte emotiu que ha comptat amb la presència de familiars del president ajusticiat i amb representants del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, en el transcurs del qual Martí ha anunciat que la Diputació repararà la memòria de José Hernández Merlo penjant el seu retrat en el palau provincial, al costat de la resta dels presidents. Es tracta d’una imatge que s’ha sol·licitat a la seua família “perquè ocupe el lloc que li correspon i que ara no té”.

Aquesta actuació s’emmarca dins del projecte d’exhumacions del 2021 que impulsa l’Àrea de Memòria Històrica dirigida per Tania Baños en col·laboració amb el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló. L’associació especialitzada Arqueoantro s’encarrega de les faenes en el recinte cementerial.

Hernández Merlo va ser secretari local d’UGT, va formar part del Comité Provincial del PSOE a Castelló, va tindre acta de regidor de l’Ajuntament de Castelló el 1936 i durant la Guerra Civil va exercir com a director d’Hospital Provincial. Acabada la contesa, va ser detingut a Lludient i va estar pres en les presons de Menorca, Borriana i Castelló. 

Va resultar condemnat a mort en el consell de guerra celebrat el 29 d’abril de 1941 i afusellat el 5 d’agost d’aquell any mateix.

Etiquetas

Descubre nuestras apps

stats