Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Peinado multiplica los frentes del ‘caso Begoña’ sin lograr avances significativos
El miedo “sobrenatural” a que el cáncer vuelva: “Sientes que no consigues atraparlo”
OPINIÓN | 'En el límite', por Antón Losada

No és tan fàcil fer uns pressupostos participatius de la Generalitat Valenciana

Rosa Pérez, consellera de Participació,al jardí Botànic de València.

Laura Martínez

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica s’ha plantejat com a objectiu a llarg termini incloure una partida de pressupostos participatius en els comptes de la Generalitat Valenciana. La consellera titular de la branca, Rosa Pérez Garijo, va exposar dimarts el seu full de ruta al Consell de Participació Ciutadana, així com al seu equip, integrat per Ignacio Blanco, secretari autonòmic, i María Jesús Pérez, directora general.

El pla de treball que el departament va exposar preveu un objectiu ambiciós abans que acabe la legislatura: “Volem crear totes les eines perquè la ciutadania siga veritablement un element actiu i partícip d’aquest Govern”, va assegurar la consellera en la presentació de la idea. Al cap de pocs dies d’haver aterrat en el càrrec, Garijo va expressar les seues intencions en una entrevista en eldiario.es, en què assumia que seria un procés complicat.

El seu equip ho considera un objectiu a llarg termini, i no un compromís, com el “sostre” de la casa de la participació, i assenyala que es necessita un acord amb la Conselleria d’Hisenda, que és la que dissenya els pressupostos. La idea, a priori, seria habilitar partides com les infraestructures perquè la ciutadania tinguera algun marge d’elecció sobre els diners públics.

No debades, l’equip de la consellera reconeix la complexitat normativa de la proposta. Incloure la participació ciutadana necessita una reforma reglamentària, una modificació del decret de pressupostos. Els comptes generals autonòmics es despleguen a través d’una llei que aprova el parlament, per la qual cosa, per a tindre en compte la participació, es necessitaria canviar les condicions de regulació i autoritzar una fase prèvia a l’avantprojecte de llei que emana d’Hisenda.

Un model en què es fixa aquest departament és el dels veïns del sud. La Regió de Múrcia ha inclòs processos participatius en els seus pressupostos dels anys 2017, 2018 i 2019 i han sigut reconeguts com a bona pràctica per l’Aliança pel Govern Obert (Open Government Partnership). El Govern autonòmic, a través del seu departament de Transparència, en coordinació amb la direcció de Pressupostos, dicta una resolució estableix el procediment per a l’elaboració de la consulta ciutadana i un calendari d’actuació. El portal de transparència de la regió recull un resum del procés normatiu que pot consultar-se ací.

En l’exemple de la comunitat veïna s’inclouen uns programes pressupostaris en què els ciutadans poden triar propostes concretes i destina una bossa pressupostària perquè la ciutadania puga distribuir aquesta quantitat entre unes polítiques públiques determinades, segons el seu criteri.

Així doncs, els comptes passen per una fase de debat, consulta pública, retorn (decisió sobre el procés) i seguiment. D’aquesta última s’encarrega el Govern regional, que ha sigut el primer executiu autonòmic a implantar la pràctica. La votació es du a terme per via telemàtica a través del portal de Transparència i els ciutadans tenen prop d’un mes per a decidir. Una vegada decidit, s’incorporen les partides triades a l’avantprojecte de llei pressupostària.

Guia de participació

Un dels objectius a curt termini de la conselleria, en el qual ja treballa el departament d’Ignacio Blanco, és fer un mapa i una anàlisi de tots els instruments de participació que hi ha en l’Administració Pública valenciana. El resultat serà una guia de participació ciutadana en què participen totes les conselleries i dibuixe un esquema virtual per facilitar a les persones tindre veu en la vida pública i política.

En la fase prèvia es farà un informe per a reorganitzar els processos de participació i determinar quins n’hi ha i s’utilitzen realment, quins estan previstos en lleis i no se’ls ha donat forma i quins són ineficaços.

Etiquetas
stats