Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Govern tarda dos anys a retirar els últims 13 vestigis franquistes d’aquarteraments de la Guàrdia Civil

Treballs de retirada de l'escut franquista en la caserna de Patraix.

Lucas Marco

0

El 29 de desembre de 2020 es van retirar els últims vestigis franquistes en casernes de la Guàrdia Civil, segons una resposta del Govern al senador de Compromís Carles Mulet. La Comissió Tècnica d’Experts de la Llei de Memòria Històrica, creada el 2009 i adscrita al Ministeri de Cultura, va catalogar 43 vestigis de la dictadura en casernes de l’institut armat, dels quals va considerar que 38 havien de ser retirats i els cinc restants podien conservar-se. El Ministeri de l’Interior ha procedit a retirar els símbols franquistes de manera gradual, segons la disponibilitat pressupostària. 

El Govern explica que, una vegada dissolta la comissió tècnica, no es preveu un “òrgan encarregat oficialment de la supervisió de les determinacions sobre cadascun dels vestigis per part dels seus titulars”. La comissió tècnica es va reunir 14 vegades en assemblea plenària i va treballar amb la referència d’una base de dades de 705 vestigis existents en dependències de l’Administració General de l’Estat.

Els tres últims escuts franquistes retirats en façanes de dependències de la Guàrdia Civil corresponen als aquarteraments valencians de Benimaclet, Cantarranas i Patraix. El 2019, el Ministeri de l’Interior va retirar un escut a Noreña (Oviedo), mentre que el 2020 va eliminar els vestigis en les casernes de Vejer de la Frontera (Cadis), Cortegana (Huelva), Marchena (Sevilla), Albacete, San Salvador de Cantamuda (Palència), Segòvia, Ferrol (la Corunya), Portomarín (Lugo) i en la mateixa Direcció General de la Guàrdia Civil a la capital. 

Així doncs, “el dia 29 de desembre del 2020 es van retirar els últims vestigis”, afirma la resposta del Govern. Els escuts, tal com va informar aquest diari, es van retirar i es van transportar a un magatzem per decidir posteriorment el seu futur en funció del valor patrimonial.

Etiquetas
stats