El Govern Valencià apuja l’impost de les hipoteques que el Tribunal Suprem obliga a pagar a la banca
El Govern valencià apujarà el 2020 l’impost d’actes jurídics documentats, un gravamen de pagament obligat quan se signa una hipoteca. El Tribunal Suprem va sentenciar al novembre del 2018 que aquest impost havien de pagar-lo els bancs i no els clients, com havia passat fins llavors.
La modificació s’ha inclòs en la Llei de mesures fiscals de la Comunitat Valenciana que acompanya els pressupostos del 2020, aprovada dimecres en les Corts Valencianes. La pujada ve en una esmena del PSPV, Compromís i Unides Podem que eleva de l’1,5 al 2% aquest impost i el converteix en el més alt d’Espanya juntament amb Catalunya.
L’impost d’actes jurídics documentats és el que grava l’escriptura notarial necessària per a constituir una hipoteca i és un dels més elevats que aquesta transacció implica.
El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Fran Ferri, calcula que l’augment d’aquest impost permetrà recaptar vora 30 milions d’euros durant l’any vinent. “No és la panacea”, expressava en el ple, “però és una Generalitat que es creu el seu paper” redistributiu. “No podem entrar en competicions de dúmping fiscal; guanyen els milionaris, perden les famílies”, apuntava el portaveu.
El PP ha criticat aquesta mesura i el seu president, Pablo Casado, va demanar que s’eliminara quan es va conéixer la sentència que obliga que siguen els bancs els que el paguen. Casado va oblidar que en les comunitats autònomes governades pels conservadors es va apujar aquest impost que llavors assumien els hipotecats, com el cas de la Comunitat Valenciana, on es va duplicar. El Govern del PSPV el va fixar en el 0,5% i Eduardo Zaplana el va augmentar fins a l’1% el 2002. Anys després, ja amb la bambolla immobiliària punxada, el president del PP Alberto Fabra va pujar aquest impost a l’1,5%. Continuaven pagant-lo els ciutadans.
0