El cor industrial del tèxtil i la sabata valenciana es posa al servei de la societat amb la fabricació de màscares i equips sanitaris
Si alguna cosa demostra la crisi del coronavirus, com tantes altres, és que en moments límit com l'actual la societat sol traure el millor de si mateixa.
Encara que sempre hi ha excepcions puntuals com s'ha vist en els moments d'aglomeracions en els supermercats o en els casos d'incompliment del confinament, la realitat és que la solidaritat sol ser la nota predominant en aquests casos.
Un bon exemple és la mobilització, tant col·lectiva com individual, que s'ha posat en marxa per a donar resposta al crit desesperat del personal sanitari de tota Espanya davant la mancança de mitjans adequats per a poder tractar als pacients amb els mitjans adequats per a protegir-se del virus. I és que, tan sols en la Comunitat Valenciana, vora el 20% dels positius per COVID-19 és personal sanitari.
Davant aquesta situació s'han desplegat unes quantes iniciatives. Per exemple, l'empresa Creacions Euromoda ha donat màscares a l'Ajuntament de Bocairent que es van repartir el dissabte 21 de març a raó de dos per persona en els establiments oberts (forns, verduleries i carnisseries).
En Consum i en el mercat municipal van comptar amb la col·laboració de Protecció Civil i d'ACIF Mariola verda per al control de les mateixes i el repartiment d'informació.
Des de l'Ajuntament van advertir que “les màscares no estan homologades ni comprovada la seua eficàcia donada la urgència de la fabricació i la dificultat per a comptar amb anàlisis adequades; per tant, el seu ús està indicat per a evitar la propagació del virus no per a evitar el contagi perquè aquest es produeix per contacte pròxim amb secrecions respiratòries generades amb la tos i l'esternut”.
D'altra banda, l'Associació d'Empresaris del Tèxtil de la Comunitat Valenciana (Ateval) ha traslladat al Ministeri d'Indústria i a la Conselleria d'Economia que compta amb “un exèrcit d'empreses disposades a cooperar” en la confecció del material necessari per a protegir al personal sanitari de la propagació del coronavirus.
Això sí, atés que el sector regional no està especialitzat en aquesta mena de productes (màscares, bates quirúrgiques, etc) està “a l'espera” que l'administració autonòmica els dote del material homologat necessari i els diga “quins models i prototips” es necessiten.
D'altra banda, l'institut tecnològic tèxtil (Aitex) ha de certificar si és vàlid el material amb el qual compten un centenar d'empreses que ja s'han oferit a col·laborar en el subministrament de matèria primera i en la seua confecció, una validació que pot donar-se en un termini d'entre 48 i 72 hores.
El president d'Ateval, Pepe Serna, ha assegurat que desenes d'empreses associades estan “disposades a col·laborar” amb la Generalitat per a afrontar el Covid-19.
De fet, ja li estan traslladant de manera contínua tota la informació que tenen sobre proveïdors, serveis, subministraments i maquinària de la qual disposen en unes llistes que també s'han fet arribar al Ministeri d'Indústria.
“Ací hi ha capacitat productiva”, ha assegurat el responsable Associació d'Empresaris del Tèxtil de la Comunitat Valenciana, el que falten són “màquines adaptades a aquests productes” perquè “no era el nostre mercat i no hi ha empreses que es dediquen a això”. “El dia de demà potser cal començar a pensar en producció pròpia”, ha apuntat.
Passada ja una setmana des que es declarara l'estat d'alarma, al voltant del 50% de la indústria tèxtil valenciana, formada per unes 1.100 empreses i uns 23.000 treballadors, es troba parada o en procés de paralitzar la seua activitat, calcula el dirigent de Ateval.
En el cas que el material facilitat per les empreses fora apte per a fabricar màscares, bates i altres complements de protecció, serien la Generalitat i el Govern les administracions que farien les comandes i que abonarien el cost.
Paral·lelament, el Govern valencià espera en uns dies l'arribada dels dos avions noliejats des de la Xina per la Generalitat Valenciana, i en el qual s'han invertit 11 milions d'euros: “L'operació ha sigut possible gràcies a un important empresari xinés amb un fort arrelament en la Comunitat Valenciana”, va comentar aquest dilluns la consellera de Sanitat, Ana Berceló.
El material adquirit pel Govern valencià és equips EPI (bates, ulleres...); respiradors, màscares de quatre tipus diferents i fins i tot llits hospitalaris.
Confecció en les llars
La solidaritat es va teixint barri a barri, poble a poble, en tallers formals i llars reconvertides en centres de producció. A Benetússer (Horta Sud), l'Ajuntament busca voluntàries amb màquines de cosir per a teixir equips i enviar-los a l'Hospital Doctor Peset, del departament de salut que tracta al municipi. A Canals (La Costera), el Consistori ultima un repartiment domiciliari de teles homologades pels equips sanitaris perquè les voluntàries puguen confeccionar màscares i vestits de protecció per a l'hospital de Xàtiva, a l'espera de la confirmació del departament de Salut. Aquestes iniciatives venen recolzades majoritàriament per dones.
La iniciativa solidària va sorgir en conéixer que en altres llocs com Petrer (Alacant) les cosidores del calcer havien organitzat un projecte en els seus propis tallers i es va traslladar al consistori per a posar-se en contacte amb l'hospital, que els ha facilitat les teles -llençols quirúrgics- perquè les voluntàries col·laboren.
Els voluntaris es van organitzant en contacte amb els Ajuntaments i col·lectius veïnals, així com en grups de Telegram per a posar en contacte a la població. Sota el nom “redes solidarias”, “xarxes solidàries” o “suport mutu” poden trobar-se els focus de col·laboració més pròxims.
A Altura, el grup de Màscares Solidàries d'Altura, compost per quasi un centenar de persones de diverses localitats de la comarca, ha començat a repartir més de 500 màscares sanitàries entre quasi una vintena de centres elaborades per voluntaris d'aquesta localitat i d'altres de la comarca de l'Alt Palància.
D'altra banda, representants de la comunitat xinesa a la província d'Alacant han donat, a l'ajuntament de l'Alfàs del Pi, 2.000 unitats de màscares d'ús sanitari, 30 caixes de guants i 60 botelles de gel de 300 ml, amb la intenció d'ajudar per a erradicar l'expansió d'un virus, el COVID-19.
0