Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Inspecció de Treball conclou que els ‘riders’ de Deliveroo són falsos autònoms

Trabajadores de Deliveroo junto al representante de Intersindical ValencianaTreballadors de Deliveroo amb el representant d’Intersindical Valenciana.

Laura Martínez

Els repartidors de Deliveroo són falsos autònoms. Així ho determina la resolució de la Inspecció de Treball i Seguretat Social de València en resposta a la denúncia col·lectiva d’Intersindical juntament amb diversos missatgers de l’empresa. 

Els coneguts com a riders van organitzar una vaga al juny passat i van interposar unes quantes denúncies contra l’empresa de repartiment de menjar a domicili per la seua situació laboral precària. Per a començar, Deliveroo no reconeix relació laboral amb els seus treballadors i defensa que són autònoms, per la qual cosa no preveu que tinguen dret al salari mínim, a baixes i a altres prestacions bàsiques incloses en la regulació laboral espanyola.

La Inspecció determina que l’empresa s’ha saltat el primer punt de l’estatut dels treballadors, com ha exposat el representant d’Intersindical en roda de premsa aquest dilluns. “S’ha comprovat que la relació que unia aquestes persones amb la mercantil de referència encobria una autèntica relació laboral i, doncs, una falta d’alta i cotització en el Règim General”, assenyala la resolució. La Seguretat Social obliga d’aquesta manera a pagar les quotes pertinents pels treballadors, uns 160.000 euros, que només obeeixen als denunciants valencians. A més, procedeix a comunicar la seua alta en la Seguretat Social.

“Entenem que es compleixen tots i cada un dels requisits vertebradors de la relació laboral d’acord amb l’article 1 de l’Estatut dels Treballadors, l’aparença mercantil de la relació entre les dues parts tan sols pot ser considerada com un frau de llei”, exposava Intersindical en la denúncia presentada el 14 de juliol.

Els riders denunciants s’han mostrat “molt contents” amb la resolució de Treball i esperen que altres treballadors s’animen a denunciar les seues condicions precàries. La majoria dels treballadors tenen entre 20 i 30 anys i a València cobren 3,38 euros per comandes que han de dur a terme amb moto, sense assegurança d’accidents.

La resolució de la Inspecció de treball posa sota la lupa el model de Deliveroo i d’unes quantes empreses que funcionen com a plataformes de contacte entre els establiments i el consumidor que vol rebre a casa (o a l’oficina) una comanda, i que fins al moment han utilitzat estructures laborals lleugeres, amb repartidors o conductors que treballen com a autònoms.

Són pocs els repartidors que s’han atrevit a acudir a la Inspecció i aquesta resolució pot provocar un efecte dòmino amb altres empreses, per tal com és la primera que reconeix els treballadors com a tal.

Deliveroo ha anunciat que recorrerà contra aquesta decisió, que probablement acabe en els tribunals. Al marge de la denúncia col·lectiva, hi ha almenys una dotzena de repartidors valencians que han acudit a la Inspecció per causes particulars, com un acomiadament per haver organitzat la vaga de juliol i una baixa per malaltia no retribuïda. A Madrid, Barcelona, Galícia i Sevilla també hi ha denúncies presentades contra aquest model de precarietat laboral.

Etiquetas
stats